skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj likier truskawkowy w prosty sposób, bez dodawania alkoholu (wódki). Nie trzeba przygotowywać tego napoju w sezonie żniwnym, latem, zimą można również zrobić likier z mrożonych truskawek, po rozmrożeniu. Świeże truskawki należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usuwając wszystkie działki i zgniłe jagody. Truskawki należy dokładnie posortować, usunąć wszystkie jagody z oznakami zgnilizny i pleśni.
Krok 2:
Jagody wkładamy do czystego, wysterylizowanego i wysuszonego słoika. Posyp truskawki cukrem i przykryj gazą.
Krok 3:
Pozostaw w ciemnym miejscu z reżimem temperaturowym około 20-25 stopni na kilka dni. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić, a jagody wypuścić sok, mieszanka jagód powinna mieć kwaśny zapach i pojawić się piana na powierzchni. Oznacza to, że rozpoczęła się fermentacja, wszystko zostało zrobione poprawnie.
Krok 4:
Usuwamy gazę z szyjki słoika i zakładamy gumową rękawicę medyczną. W jednym z palców rękawicy należy wykonać mały otwór, aby powietrze mogło swobodnie wydostawać się podczas fermentacji. Jednak do słoika nie powinno dostać się powietrze z zewnątrz, więc rękawica powinna ściśle przylegać do szyjki słoika, w razie potrzeby można ją przymocować gumką.
Krok 5:
Wyjmujemy słoik z półfabrykatem Truskawkowym z powrotem w ciemne miejsce na 1,5-2 miesiące, okresowo sprawdzając stan nalewania, wstrząsamy nim, aby fermentacja była silniejsza. W zależności od reżimu temperaturowego fermentacja może zakończyć się wcześniej. Jeśli rękawica jest zdmuchnięta, napój jest gotowy. Filtrujemy domowy nalew przez gazę złożoną w kilku warstwach, aby napój był czystszy, możesz ułożyć kawałek bawełny między warstwami gazy.
Krok 6:
Wlać likier do butelek, szczelnie zatkać korkami i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Domowe nalewanie uzyskuje się z siłą około 11-14 stopni. Można go przechowywać nie dłużej niż dwa lata w temperaturze 10-18 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g