skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak uprawiać Kombuchę w domu? Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Zaparz herbatę w zwykły sposób.
Krok 3:
Natychmiast dodaj do niego cukier i zamieszaj.
Krok 4:
Parzona herbata powinna być zwykła, nie mocna, koniecznie schłodzona. Kombucha dobrze spłukać w czystej wodzie. Jeśli jest zbyt gruby, podziel go, pozostawiając warstwę o grubości 0,5 cm. Oznacza to, że zostaw tylko jedną warstwę. Pozostałe warstwy można rozdać lub wyrzucić. Umieść Kombuchę na dnie 3-litrowego słoika i zalej naszą herbatą. Aby zapobiec przedostawaniu się naparu do środka, zrób to przez sitko.
Krok 5:
Przykryj słoik lnianą serwetką na górze, zabezpiecz go tak, aby muszki nie mogły dostać się do środka. I pozostaw w kuchni z dala od światła słonecznego na jeden lub dwa dni. Czas zaparzania kombuchy zależy od smaku gotowego napoju. Jeśli jest grubszy, ostrzejszy, odstaw na dłużej. Jeśli jest bardziej miękki, niech kosztuje mniej. To samo dotyczy dodanego cukru-dodaj go do swojego gustu.
zwróć uwagę, że grzyb musi być stale pielęgnowany, w przeciwnym razie umrze i będzie musiał zostać wyrzucony. Wystarczy spłukać go raz na 2-3 dni, częściej. I przeszczep do świeżego liści herbaty.
jeśli wyjeżdżasz na tydzień, możesz zostawić Kombuchę w lodówce.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Herbata - 0 kcal/100g