Nalewka z orzechów włoskich na wódce

przydatna nalewka na przegrodach orzecha włoskiego bez większych kłopotów! Wszyscy wiedzą, jak zdrowy jest orzech włoski. Ceni nie tylko smaczne jądra orzechów, ale także skorupę, przegrody, liście, korę i korzenie drzewa. Z tego wszystkiego powstają wywary i nalewki, które mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwbakteryjne, wzmacniające, lecznicze. Również nalewki na orzechy włoskie pomagają uzupełnić zapasy jodu w ludzkim ciele, normalizują ciśnienie krwi, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają poziom cukru we krwi. Jednak stosowanie nalewki na przegrodach orzecha włoskiego ma szereg przeciwwskazań, dlatego przed użyciem lepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 75 % 6 g
węglowodany 13 % 1 g
273 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 21 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wódkę na orzechach włoskich? Do nalewki potrzebujesz tylko dwóch składników. Są to przegrody z orzecha włoskiego, których pozostaje wiele po zjedzeniu pysznych ziaren orzecha, jeśli oczywiście orzech został zakupiony w skorupce. Kup wódkę dobrej jakości, sprawdzonego producenta, aby nie okazała się podrobionym i niebezpiecznym produktem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przegrody z orzecha włoskiego wymagają takiej ilości, ile gotowego napoju chcesz uzyskać. Najważniejsze jest to, że suche surowce i ciecz mają proporcję od jednego do trzech. Przegrody orzecha włoskiego są dokładnie myte pod bieżącą wodą, suszone na ręczniku papierowym i łamane na małe kawałki, można je zmielić za pomocą dowolnego urządzenia elektrycznego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Naczynia do przygotowania nalewki lepiej używać szkła, z ciemnego szkła. Jeśli nie ma zaciemnionych naczyń, to w porządku, nalewkę należy przechowywać w ciemnym miejscu. Napełniamy naczynia suchymi surowcami w 1/3 pojemnika, nie trzeba go ubijać, powinien być kruchy i luźny. Wlej zawartość wódki, zamknij naczynia pokrywką, potrząśnij pojemnikiem kilka razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Należy nalegać w suchym, chronionym przed światłem miejscu w temperaturze pokojowej przez około 3 tygodnie. Codziennie nalewkę należy wstrząsnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kilka dni po infuzji kolor płynu powinien zmienić się na ciemnobrązowy, a po kilku tygodniach na odcień koniaku. Nalewkę należy przefiltrować przez gazę złożoną w kilku warstwach, wlać do butelki z przyciemnionym szkłem. Zużyte przegrody orzechowe można ponownie wykorzystać do przygotowania nalewki, zachowują swoje właściwości lecznicze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nalewkę najlepiej przechowywać w lodówce. Zaleca się stosowanie kilku kropli na pusty żołądek, w przypadku braku przeciwwskazań do stosowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: