kompot morelowy z moreli na 3 litrowy słoik na zimę

pyszny, zdrowy napój dla dorosłych i dzieci! Morele są dość kapryśne w przygotowaniach na zimę, zawierają trochę cukru, który jest dobrym konserwantem, więc do tego przygotowania należy podejść z pełną powagą, aby zimą cieszyć się pysznym słonecznym napojem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
57 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Morele na kompot należy zbierać gęste, bez uszkodzeń i zgnilizny, ale dojrzałe, niedojrzałe owoce mogą sprawić, że napój będzie gorzki. Dokładnie umyj owoce, ale ostrożnie, aby nie uszkodzić skóry, Wrzuć morele do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć z moreli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest wziąć trzylitrowe puszki do przedmiotu obrabianego. Dobrze myjemy słoiki i pokrywki sodą, sterylizujemy słoiki w jeden ze znanych i niezawodnych sposobów, na przykład w piekarniku. Mokre słoiki wkładamy do zimnego piekarnika na ruszcie szyjką, włączamy na 150 stopni, trzymamy słoiki w piekarniku przez 20 minut. Zagotuj pokrywki i wysusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij słoiki morelami, aby przekroczyły całą objętość pojemnika o jedną trzecią. Zagotuj wodę w czajniku, wlej wrzącą wodę do moreli w słoikach. Konieczne jest wlewanie wrzącej wody do słoików w małych częściach, na przykład z kucharzem, aby słoik nie pękł od nagłej zmiany temperatury. Pokrywamy słoiki pokrywkami. Pozostaw na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, lepiej użyć specjalnej pokrywy z otworami, aby morele nie wypadły ze słoika. Wlej cukier do rondla z wodą. W razie potrzeby ilość cukru można zwiększyć, aby mieć pewność, że przedmiot nie zepsuje się i będzie przechowywany przez długi czas, a gotowy kompot przed podaniem wystarczy rozcieńczyć przegotowaną zimną wodą. Doprowadź syrop do wrzenia, mieszając łyżką, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej morele do słoików wrzącym syropem, aż do ramion słoików. Natychmiast zwiń pokrywki słoika. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń je ciepłym kocem i pozostaw na noc, aż całkowicie ostygną w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmujemy słoiki z kompotem do przechowywania w chłodnej spiżarni do zimy. Smacznego!

morele to pyszne i zdrowe owoce, z których na zimę gotuje się dżemy, dżemy, kompoty z pestkami i bez pestek. Najszybszym i najłatwiejszym sposobem przygotowania jest kompot morelowy z pestkami. Można go szybko przygotować, ponieważ nie trzeba usuwać kości, ale należy to zrobić wysokiej jakości i sterylnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy