skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Morele na kompot należy zbierać gęste, bez uszkodzeń i zgnilizny, ale dojrzałe, niedojrzałe owoce mogą sprawić, że napój będzie gorzki. Dokładnie umyj owoce, ale ostrożnie, aby nie uszkodzić skóry, Wrzuć morele do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć z moreli.
Krok 2:
Lepiej jest wziąć trzylitrowe puszki do przedmiotu obrabianego. Dobrze myjemy słoiki i pokrywki sodą, sterylizujemy słoiki w jeden ze znanych i niezawodnych sposobów, na przykład w piekarniku. Mokre słoiki wkładamy do zimnego piekarnika na ruszcie szyjką, włączamy na 150 stopni, trzymamy słoiki w piekarniku przez 20 minut. Zagotuj pokrywki i wysusz.
Krok 3:
Napełnij słoiki morelami, aby przekroczyły całą objętość pojemnika o jedną trzecią. Zagotuj wodę w czajniku, wlej wrzącą wodę do moreli w słoikach. Konieczne jest wlewanie wrzącej wody do słoików w małych częściach, na przykład z kucharzem, aby słoik nie pękł od nagłej zmiany temperatury. Pokrywamy słoiki pokrywkami. Pozostaw na 20 minut.
Krok 4:
Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, lepiej użyć specjalnej pokrywy z otworami, aby morele nie wypadły ze słoika. Wlej cukier do rondla z wodą. W razie potrzeby ilość cukru można zwiększyć, aby mieć pewność, że przedmiot nie zepsuje się i będzie przechowywany przez długi czas, a gotowy kompot przed podaniem wystarczy rozcieńczyć przegotowaną zimną wodą. Doprowadź syrop do wrzenia, mieszając łyżką, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Krok 5:
Wlej morele do słoików wrzącym syropem, aż do ramion słoików. Natychmiast zwiń pokrywki słoika. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń je ciepłym kocem i pozostaw na noc, aż całkowicie ostygną w temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Wyjmujemy słoiki z kompotem do przechowywania w chłodnej spiżarni do zimy. Smacznego!
morele to pyszne i zdrowe owoce, z których na zimę gotuje się dżemy, dżemy, kompoty z pestkami i bez pestek. Najszybszym i najłatwiejszym sposobem przygotowania jest kompot morelowy z pestkami. Można go szybko przygotować, ponieważ nie trzeba usuwać kości, ale należy to zrobić wysokiej jakości i sterylnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g