skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Weź lody dobrej jakości zgodnie z GOST bez dodatków i wypełniaczy, od tego będzie zależeć smak napoju. Mam lody waniliowe i mleko pasteryzowane (3,5% tłuszczu) z lodówki. Blender przed użyciem należy dobrze umyć i wytrzeć ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Zważ 22 gramy lodów.
Krok 3:
Ubij schłodzone mleko z cukrem w blenderze, aż pojawi się lekka piana. Cukier można zastąpić miodem.Jeśli chcesz, dodaj do smaku dżem truskawkowy lub inny, syrop jagodowy. Możesz również dodać różne owoce, takie jak banany, truskawki. Aby wzmocnić aromat, możesz dodać 1-2 krople esencji waniliowej, morelowej lub winogronowej. Dla miłośników czekolady możesz dodać kakao w proszku (około 1-2 herbaty. L.) lub użyj lodów czekoladowych.
Krok 4:
Dodaj lody i ubijaj zawartość z pełną prędkością przez 5 minut.
Krok 5:
Wlej gotowy koktajl mleczny do wysokich szklanek, szklanek lub kieliszków do wina. Możesz ozdobić bitą śmietaną, świeżym liściem mięty, posypać startą czekoladą. Smacznego!
zamiast cukru można użyć słodzika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g