domowy kwas chlebowy bez drożdży

świeżo przygotowany domowy kwas chlebowy pomoże ugasić pragnienie. Krakersy i rodzynki pozostałe w słoiku można wykorzystać jako bazę do następnej partii kwasu chlebowego, wystarczy dodać trochę świeżo suszonych krakersów i trochę cukru.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
52 kcal
IG: 0 / 50 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić domowy kwas chlebowy bez drożdży, potrzebujemy: chleb żytni (mam Borodinsky z kolendrą na Garbku, aby wzmocnić smak kwasu chlebowego, ale każdy chleb będzie odpowiedni. Im bogatszy kolor chleba, tym ciemniejszy i smaczniejszy będzie kwas chlebowy.); czysta woda pitna o temperaturze pokojowej; niemyte rodzynki; cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój brązowy chleb w średnie kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż chleb na blasze do pieczenia i wysusz w piekarniku, aż będzie chrupiący.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż krakersy żytnie do trzylitrowego słoika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier i niemyte rodzynki. Rodzynek w żadnym wypadku nie należy myć, ponieważ na jego powierzchni znajdują się bakterie niezbędne do fermentacji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej czystą wodę pitną do słoika, nie dolewając trochę po brzegi. Ponieważ krakersy pęcznieją podczas procesu fermentacji, woda może się wylać, jeśli słoik jest napełniony aż do krawędzi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj słoik pokrywką lub gazą i umieść kwas chlebowy w ciemnym, ciepłym miejscu na 2 dni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 2 dniach przecedzić gotowy kwas chlebowy przez sito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej kwas chlebowy do dzbanka i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby ostygł. Następnie wlej do szklanek.

w mojej rodzinie kwas jest kochany przez wszystkich. Ale mam dość kupowania gazowanych napojów sklepowych. Z jakiegoś powodu chcesz pić jeszcze więcej, a ilość węglowodanów i konserwantów sprawia, że zastanawiasz się, co właściwie pijemy. Postanowiłem więc zrobić własny kwas chlebowy z czarnego chleba. Pięć lat temu już go przygotowałem i postanowiłem powtórzyć eksperyment.

rosyjski kwas chlebowy jest jednym z najlepszych napojów bezalkoholowych. Pod względem smaku i jakości odżywczej nie ma sobie równych. Wynaleziony ponad tysiąc lat temu kwas chlebowy jest obecnie bardzo popularny.

w Rosji pierwsza pisemna wzmianka o kwasie pochodzi z 989 roku, kiedy książę kijowski Włodzimierz nawrócił swoich poddanych na chrześcijaństwo. W kronikach na ten temat napisano: "rozdawać ludziom jedzenie, miód i kwas chlebowy".

samo słowo " kwas chlebowy "jest z pewnością pochodzenia rosyjskiego i oznacza"kwaśny napój". Jednak ze względu na obiektywizm zauważamy, że 8 tysięcy lat temu starożytni Egipcjanie potrafili przygotować coś podobnego do kwasu chlebowego z ziaren jęczmienia, coś pomiędzy współczesnym kwasem chlebowym a piwem.

kiedyś kwas chlebowy był przygotowywany z różnych rodzajów zbóż: żyta, jęczmienia, owsa, prosa. W tym czasie było około tysiąca przepisów! Stary kwas chlebowy z miętą i rodzynkami, rosyjski kwas chlebowy na żytnim i pokruszonym słodzie jęczmiennym, północny kwas chlebowy z grubej mąki żytniej, mąka z islandzkiego mchu i liści czarnej porzeczki, kwas biały, czerwony, krakers, mocny, kwas chlebowy, imbir, Kalina, malina, z truskawek, wiśni, gruszek... Kwas chlebowy był różny, w zależności od terenu, klimatu, Pory roku, zamożności rodziny i gustów właścicieli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy