skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić domowy kwas chlebowy bez drożdży, potrzebujemy: chleb żytni (mam Borodinsky z kolendrą na Garbku, aby wzmocnić smak kwasu chlebowego, ale każdy chleb będzie odpowiedni. Im bogatszy kolor chleba, tym ciemniejszy i smaczniejszy będzie kwas chlebowy.); czysta woda pitna o temperaturze pokojowej; niemyte rodzynki; cukier.
Krok 2:
Pokrój brązowy chleb w średnie kostki.
Krok 3:
Połóż chleb na blasze do pieczenia i wysusz w piekarniku, aż będzie chrupiący.
Krok 4:
Włóż krakersy żytnie do trzylitrowego słoika.
Krok 5:
Dodaj cukier i niemyte rodzynki. Rodzynek w żadnym wypadku nie należy myć, ponieważ na jego powierzchni znajdują się bakterie niezbędne do fermentacji.
Krok 6:
Wlej czystą wodę pitną do słoika, nie dolewając trochę po brzegi. Ponieważ krakersy pęcznieją podczas procesu fermentacji, woda może się wylać, jeśli słoik jest napełniony aż do krawędzi.
Krok 7:
Przykryj słoik pokrywką lub gazą i umieść kwas chlebowy w ciemnym, ciepłym miejscu na 2 dni.
Krok 8:
Po 2 dniach przecedzić gotowy kwas chlebowy przez sito.
Krok 9:
Wlej kwas chlebowy do dzbanka i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby ostygł. Następnie wlej do szklanek.
w mojej rodzinie kwas jest kochany przez wszystkich. Ale mam dość kupowania gazowanych napojów sklepowych. Z jakiegoś powodu chcesz pić jeszcze więcej, a ilość węglowodanów i konserwantów sprawia, że zastanawiasz się, co właściwie pijemy. Postanowiłem więc zrobić własny kwas chlebowy z czarnego chleba. Pięć lat temu już go przygotowałem i postanowiłem powtórzyć eksperyment.
rosyjski kwas chlebowy jest jednym z najlepszych napojów bezalkoholowych. Pod względem smaku i jakości odżywczej nie ma sobie równych. Wynaleziony ponad tysiąc lat temu kwas chlebowy jest obecnie bardzo popularny.
w Rosji pierwsza pisemna wzmianka o kwasie pochodzi z 989 roku, kiedy książę kijowski Włodzimierz nawrócił swoich poddanych na chrześcijaństwo. W kronikach na ten temat napisano: "rozdawać ludziom jedzenie, miód i kwas chlebowy".
samo słowo " kwas chlebowy "jest z pewnością pochodzenia rosyjskiego i oznacza"kwaśny napój". Jednak ze względu na obiektywizm zauważamy, że 8 tysięcy lat temu starożytni Egipcjanie potrafili przygotować coś podobnego do kwasu chlebowego z ziaren jęczmienia, coś pomiędzy współczesnym kwasem chlebowym a piwem.
kiedyś kwas chlebowy był przygotowywany z różnych rodzajów zbóż: żyta, jęczmienia, owsa, prosa. W tym czasie było około tysiąca przepisów! Stary kwas chlebowy z miętą i rodzynkami, rosyjski kwas chlebowy na żytnim i pokruszonym słodzie jęczmiennym, północny kwas chlebowy z grubej mąki żytniej, mąka z islandzkiego mchu i liści czarnej porzeczki, kwas biały, czerwony, krakers, mocny, kwas chlebowy, imbir, Kalina, malina, z truskawek, wiśni, gruszek... Kwas chlebowy był różny, w zależności od terenu, klimatu, Pory roku, zamożności rodziny i gustów właścicieli.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g