kompot jabłkowy z białego likieru na zimę
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj jabłka, pokrój na ćwiartki, usuń rdzeń z nasionami.
2. Włóż przygotowane plasterki jabłka do czystego słoika i zalej wrzącą wodą, przykryj słoik pokrywką i pozostaw na 15 minut.
3. Następnie wlej wodę do rondla, wlej cukier, ponownie Wyślij do ognia, zagotuj.
4. Wlej kilka szczypt kwasu cytrynowego do słoika z jabłkami i zalej wrzącym syropem. Natychmiast zwiń hermetycznie.
5. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń go w Kratę, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
kompot można przechowywać zarówno w piwnicy, jak iw spiżarni w mieszkaniu w mieście.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g