koktajl B-52 z likierem Cointreau

napój alkoholowy z pysznym połączeniem trzech likierów! Przygotowanie takiego koktajlu wcale nie jest trudne, wystarczy wlać warstwy z likieru we właściwej kolejności. Barmani robią to za pomocą specjalnej łyżki, ale w domu możesz użyć ostrza noża. Koktajl można po prostu użyć lub podpalić, wygląda bardzo imponująco!
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 82 % 23 g
251 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 min

w równych proporcjach najpierw wlej najsłodszy likier kawowy do szklanki. Następna warstwa to kremowy likier Baileys i ostatnia, z likieru pomarańczowego Cointreau. Baileys i Cointreau mają mniej więcej taką samą konsystencję, więc musisz ostrożnie wlać ostrze noża, starając się, aby warstwy się nie mieszały, to cała trudność w przygotowaniu koktajlu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Likier baileys - 327   kcal/100g
  • Alkohol cointreau - 197   kcal/100g
  • Likier kawowy - 230   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: