nalewka z moroszki
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Sortujemy jagody moroszki, usuwamy łodygi i myjemy. Przenosimy na sito, aby woda była szklana.
2. Zmiel moroszkę z kruszonką, wymieszaj z cukrem. Pozostaw na kilka godzin. Gdy kryształy cukru się rozpuszczą, a pokruszone jagody dadzą sok, wlej wódkę.
3. Wlać do słoika, zamknąć plastikową pokrywką i nalegać w temperaturze pokojowej przez tydzień. Nalewkę należy okresowo mieszać.
4. Filtrujemy nalewkę przez gazę złożoną w kilku warstwach. Wlej do butelki, szczelnie zamknij pokrywkę i usuń gotową nalewkę w chłodne miejsce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Moroszka - 30 kcal/100g