Nalewka z moroszki

słodko-kwaśna domowa nalewka o Smaku moroszki! Nalewka jest przygotowywana dość łatwo, ale wymaga odczekania trochę czasu. Dobrze jest przygotować taką nalewkę z wyprzedzeniem i przechowywać ją w chłodnym, ciemnym miejscu, aż nadejdzie jakaś uroczystość. Goście będą zachwyceni taką nalewką z moroszki!
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
185 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

Czas gotowania: 7 D 2 h 30 min

1. Sortujemy jagody moroszki, usuwamy łodygi i myjemy. Przenosimy na sito, aby woda była szklana.
2. Zmiel moroszkę z kruszonką, wymieszaj z cukrem. Pozostaw na kilka godzin. Gdy kryształy cukru się rozpuszczą, a pokruszone jagody dadzą sok, wlej wódkę.
3. Wlać do słoika, zamknąć plastikową pokrywką i nalegać w temperaturze pokojowej przez tydzień. Nalewkę należy okresowo mieszać.
4. Filtrujemy nalewkę przez gazę złożoną w kilku warstwach. Wlej do butelki, szczelnie zamknij pokrywkę i usuń gotową nalewkę w chłodne miejsce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Moroszka - 30   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: