skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj ogórki, pokrój w plastry, włóż do miski.
2. Przygotuj solankę: wlej sól do określonej ilości wody, wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści i zalej ogórki solanką. Pozostaw na pół godziny.
3. Przepuszczamy ogórki przez sokowirówkę.
4. Obierz korzeń chrzanu, umyj, zetrzyj, włóż do soku z ogórka.
5. Do soku dodajemy również groszek pachnący i czarny pieprz, nasiona kopru i kminek. Próbujemy soli, dodajemy do smaku.
6. Pozostaw sok w ciepłym miejscu na 3 dni, aby fermentował.
7. Po upływie określonego czasu przefiltruj napój przez drobne sito, wlej do czystych, suchych puszek (butelek) i hermetycznie zwiń blaszanymi pokrywkami. Z 15 kg ogórków dostaję 10 litrów soku.
sok z ogórków przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu (piwnica, piwnica).
smacznego soku i dobrego zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g