sok z ogórków na zimę

zadbaj o zdrowie całej rodziny-przygotuj sok z ogórka! Po przeczytaniu o zaletach napoju z ogórków, drugi rok z rzędu przygotowuję go na zimę. Dzielę się przepisem, koniecznie spróbuj, ponieważ jego zalety są nieocenione!
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
15 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 1 h 10 min

1. Umyj ogórki, pokrój w plastry, włóż do miski.

2. Przygotuj solankę: wlej sól do określonej ilości wody, wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści i zalej ogórki solanką. Pozostaw na pół godziny.

3. Przepuszczamy ogórki przez sokowirówkę.

4. Obierz korzeń chrzanu, umyj, zetrzyj, włóż do soku z ogórka.

5. Do soku dodajemy również groszek pachnący i czarny pieprz, nasiona kopru i kminek. Próbujemy soli, dodajemy do smaku.

6. Pozostaw sok w ciepłym miejscu na 3 dni, aby fermentował.

7. Po upływie określonego czasu przefiltruj napój przez drobne sito, wlej do czystych, suchych puszek (butelek) i hermetycznie zwiń blaszanymi pokrywkami. Z 15 kg ogórków dostaję 10 litrów soku.

sok z ogórków przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu (piwnica, piwnica).

smacznego soku i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy