kompot na zimę z czerwonej i białej porzeczki

Przygotuj pachnący kompot porzeczkowy na zimę! Kompot porzeczkowy jest jednym z naszych ulubionych. Połączenie słodyczy i kwasowości, jasny kolor, przyjemny aromat-wszystko to charakteryzuje pyszny napój. Zimą taki kompot zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych!
TATYNAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
46 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h 10 min

1. Myję porzeczki pod bieżącą wodą, układając je w durszlaku w małych partiach, aby nie marszczyć i nie uszkadzać jagód (nie można również oderwać ogonów i małych gałązek, ponieważ jagody mogą stracić integralność po takiej procedurze).

2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Następnie w małych partiach wkładamy porzeczki do durszlaka (jak do mycia) i zanurzamy w tej formie we wrzącej wodzie, trzymamy przez kilka minut i wkładamy do wysterylizowanych słoików, wypełniając je 1/3 całkowitej objętości. W ten sposób parzymy wszystkie jagody.

3. W osobnym pojemniku gotujemy syrop, w tym celu wlewamy wodę i wlewamy cukier, doprowadzamy do wrzenia, czekamy, aż cukier się rozpuści. Wrzący syrop wlewamy do słoików prawie do gwintu, zwijamy blaszanymi pokrywkami.

4. Odwróć słoiki do góry nogami (mam 6 trzylitrowych słoików), zawiń je w kratę i pozostaw na jeden dzień. Następnie umieszczamy puste miejsca w piwnicy.

smacznego kompotu i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka Biała - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy