skład / składniki
metoda gotowania
1. Myję porzeczki pod bieżącą wodą, układając je w durszlaku w małych partiach, aby nie marszczyć i nie uszkadzać jagód (nie można również oderwać ogonów i małych gałązek, ponieważ jagody mogą stracić integralność po takiej procedurze).
2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Następnie w małych partiach wkładamy porzeczki do durszlaka (jak do mycia) i zanurzamy w tej formie we wrzącej wodzie, trzymamy przez kilka minut i wkładamy do wysterylizowanych słoików, wypełniając je 1/3 całkowitej objętości. W ten sposób parzymy wszystkie jagody.
3. W osobnym pojemniku gotujemy syrop, w tym celu wlewamy wodę i wlewamy cukier, doprowadzamy do wrzenia, czekamy, aż cukier się rozpuści. Wrzący syrop wlewamy do słoików prawie do gwintu, zwijamy blaszanymi pokrywkami.
4. Odwróć słoiki do góry nogami (mam 6 trzylitrowych słoików), zawiń je w kratę i pozostaw na jeden dzień. Następnie umieszczamy puste miejsca w piwnicy.
smacznego kompotu i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka Biała - 38 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g