Likier wiśniowy z liśćmi

Uwielbiam wiśnie-przygotuj Likier wiśniowy według specjalnego przepisu! Każdego lata, oprócz dżemu i kompotu wiśniowego, przygotowuję pyszny Likier według starej rodzinnej receptury. Ten pyszny napój ma przyjemny smak i niesamowity aromat.
valeriyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 95 % 37 g
118 kcal
IG: 68 / 0 / 32

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D

moje wiśnie i sortujemy, wyjmujemy kości.

włóż wiśnie do emaliowanego rondla, zalej wodą i zagotuj. Wyślij umyte liście, cukier do rondla i mieszając gotuj przez 10 minut.

zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i pozostaw do ostygnięcia.

za pomocą łyżki cedzakowej wybieramy wiśnie do miski, a liście do śmieci. Ugniataj jagody rękami do stanu puree

wysyłamy płyn z patelni do szklanego pojemnika, wlewamy tam wódkę i dokładnie wstrząsamy. Następnie dodaj puree wiśniowe.

Wyślij nalewkę do zaparzenia przez 30 dni w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. W trakcie nalegania wstrząśnij nalewką co 7 dni.

gotowy produkt odfiltrowujemy i wlewamy do szklanych butelek i zatykamy.

przechowuj nalewkę w chłodnym, ciemnym miejscu przez 2 lata.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g

Podobne przepisy