skład / składniki
metoda gotowania
moje wiśnie i sortujemy, wyjmujemy kości.
włóż wiśnie do emaliowanego rondla, zalej wodą i zagotuj. Wyślij umyte liście, cukier do rondla i mieszając gotuj przez 10 minut.
zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i pozostaw do ostygnięcia.
za pomocą łyżki cedzakowej wybieramy wiśnie do miski, a liście do śmieci. Ugniataj jagody rękami do stanu puree
wysyłamy płyn z patelni do szklanego pojemnika, wlewamy tam wódkę i dokładnie wstrząsamy. Następnie dodaj puree wiśniowe.
Wyślij nalewkę do zaparzenia przez 30 dni w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. W trakcie nalegania wstrząśnij nalewką co 7 dni.
gotowy produkt odfiltrowujemy i wlewamy do szklanych butelek i zatykamy.
przechowuj nalewkę w chłodnym, ciemnym miejscu przez 2 lata.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g