skład / składniki
metoda gotowania
1. Posortuj porzeczki, usuń wszystkie gałązki, włóż do durszlaka, spłucz pod bieżącą wodą.
2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj.
3. W wysterylizowanych słoikach (mam dwa półtoralitrowe, ale możesz wziąć jeden trzylitrowy) włóż przygotowane Czarne i czerwone jagody, a także liść porzeczki (wcześniej umyj liść).
4. Wlej wrzącą wodę do słoików tak, aby były wypełnione prawie po brzegi, przykryj gotowanymi pokrywkami i pozostaw na 15 minut.
5. Następnie spuść wodę do rondla, wlej cukier, Wyślij do ognia i poczekaj, aż się zagotuje (około 10 minut), a następnie trzymaj w ogniu przez kolejne 1-2 minuty.
6. Napełnij słoiki porzeczkami syropem i zwiń pokrywki. Odwróć słoiki do góry nogami, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia na jeden dzień.
przechowuj kompot w piwnicy lub spiżarni.
zima jest tuż za rogiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g