kompot z czerwonej i czarnej porzeczki

Jaka jest zima bez jasnego kompotu? Nie zapomnij przygotować! Kompot porzeczkowy to idealna opcja do przygotowania. W porzeczkach jest dużo witaminy, które będą bardziej przydatne niż kiedykolwiek w sezonie zimowym. Zrobiłem kompot z dwóch rodzajów porzeczek, okazało się, że jest to piękna mieszanka!
kisik07Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
29 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 1 h 10 min

1. Posortuj porzeczki, usuń wszystkie gałązki, włóż do durszlaka, spłucz pod bieżącą wodą.

2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj.

3. W wysterylizowanych słoikach (mam dwa półtoralitrowe, ale możesz wziąć jeden trzylitrowy) włóż przygotowane Czarne i czerwone jagody, a także liść porzeczki (wcześniej umyj liść).

4. Wlej wrzącą wodę do słoików tak, aby były wypełnione prawie po brzegi, przykryj gotowanymi pokrywkami i pozostaw na 15 minut.

5. Następnie spuść wodę do rondla, wlej cukier, Wyślij do ognia i poczekaj, aż się zagotuje (około 10 minut), a następnie trzymaj w ogniu przez kolejne 1-2 minuty.

6. Napełnij słoiki porzeczkami syropem i zwiń pokrywki. Odwróć słoiki do góry nogami, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia na jeden dzień.

przechowuj kompot w piwnicy lub spiżarni.

zima jest tuż za rogiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy