kompot z czerwoną porzeczką i malinami na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
gotowanie kompotu jest bardzo proste:
- opłucz porzeczki pod bieżącą wodą, usuwając gałązki;
- maliny również delikatnie umyj;
- wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj;
- wlej cukier do wrzącej wody, pozwól kryształom się rozpuścić;
- sterylizuj słoiki na parze (lub w piekarniku), włóż do nich przygotowane jagody porzeczki i maliny;
- wlej wrzący syrop do słoików i zwiń blaszanymi pokrywkami (pokrywki należy wcześniej gotować przez 5 minut);
- połóż półfabrykaty na podłodze, odwracając do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozwól całkowicie ostygnąć w tej pozycji (to około dnia), a następnie przenieś do stałego miejsca przechowywania.
pyszny kompot i dobre zdrowie dla całej rodziny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g