kompot z czerwonej porzeczki i malin na zimę

lubisz kompoty? Przygotuj napoje witaminowe na zimę! Kompot jagodowy to pyszny napój witaminowy dla całej rodziny. Dopóki jest taka możliwość, skorzystaj z niej! Oto zamknąłem różne kompoty, dzielę się przepisem na jeden z nich) z tych składników uzyskuje się tylko trzy litrowe słoiki, jeśli potrzebujesz więcej, możesz po prostu podwoić lub potroić porcję.
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 16 g
63 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h

gotowanie kompotu jest bardzo proste:

- opłucz porzeczki pod bieżącą wodą, usuwając gałązki;

- maliny również delikatnie umyj;

- wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj;

- wlej cukier do wrzącej wody, pozwól kryształom się rozpuścić;

- sterylizuj słoiki na parze (lub w piekarniku), włóż do nich przygotowane jagody porzeczki i maliny;

- wlej wrzący syrop do słoików i zwiń blaszanymi pokrywkami (pokrywki należy wcześniej gotować przez 5 minut);

- połóż półfabrykaty na podłodze, odwracając do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozwól całkowicie ostygnąć w tej pozycji (to około dnia), a następnie przenieś do stałego miejsca przechowywania.

pyszny kompot i dobre zdrowie dla całej rodziny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy