sok jagodowy z mrożonej żurawiny jest pyszny i prosty

Zachwyć rodzinę zdrowym napojem o każdej porze roku! Sok żurawinowy z mrożonych jagód to napój witaminowy, który można podawać zarówno zimą, jak i latem. W upale zimny napój owocowy pomaga ugasić pragnienie, aw zimnych porach roku-w ciepłej formie wzmocni układ odpornościowy, nasyci organizm witaminami.
Lady A.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
20 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Mrożone jagody żurawiny wkładamy do emaliowanej patelni i napełniamy zimną wodą. Pozostaw na 10-15 minut, aby rozmrozić żurawinę, spuść wodę.

2. Zmiel jagody blenderem do konsystencji papkowatej.

3. Powstały kleik rozprowadzamy na drobnym sicie i filtrujemy sok, wyciskając ciasto łyżką (sok można wycisnąć gazą, wkładając do niego masę jagodową).

4. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, wlej sok żurawinowy do wrzącej wody, wlej cukier i zagotuj na małym ogniu.

5. Następnie zdejmij patelnię z ognia, przykryj pokrywką i nalegaj na napój przez 15 minut.

6. Filtrujemy sok owocowy przez drobne sito i podajemy.

ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: