sok jagodowy z mrożonej żurawiny jest pyszny i prosty
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Mrożone jagody żurawiny wkładamy do emaliowanej patelni i napełniamy zimną wodą. Pozostaw na 10-15 minut, aby rozmrozić żurawinę, spuść wodę.
2. Zmiel jagody blenderem do konsystencji papkowatej.
3. Powstały kleik rozprowadzamy na drobnym sicie i filtrujemy sok, wyciskając ciasto łyżką (sok można wycisnąć gazą, wkładając do niego masę jagodową).
4. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, wlej sok żurawinowy do wrzącej wody, wlej cukier i zagotuj na małym ogniu.
5. Następnie zdejmij patelnię z ognia, przykryj pokrywką i nalegaj na napój przez 15 minut.
6. Filtrujemy sok owocowy przez drobne sito i podajemy.
ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g