skład / składniki
metoda gotowania
wlej kefir do miski. Rozbij jajka na kefir, wymieszaj trzepaczką. Zetrzyj suluguni na grubej tarce.
małą częścią masła posmaruj miskę wolnowaru. Umieść duży arkusz chleba pita w misce, krawędzie będą z niego zwisać - i to jest konieczne. Drugi arkusz chleba pita należy pokroić na kawałki o wymiarach około 8 na 8 cm.
umieść w misce na dnie, na dużym arkuszu chleba pita, 3 kawałki namoczone w mieszance kefiru i jajka. Posyp je startym serem. Kontynuuj układanie warstw namoczonych kawałków chleba pita i sera. Końcowa warstwa powinna być wykonana z sera.
teraz Złóż zwisające krawędzie dużego liścia do wewnątrz, ostrożnie ułóż na ostatniej warstwie sera. Wlać resztę mieszanki kefiru. Pokrój masło na małe kawałki i połóż je na przyszłej achmie.
zamknij pokrywę multicookera, wybierz tryb "Pieczenie", czas to 40 minut. Gdy zabrzmi sygnał zakończenia programu, Odwróć ciasto za pomocą siatki do gotowania na parze. Włącz tryb "Pieczenie" na kolejne 20 minut.
leniwa achma jest gotowa, podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g