leniwa achma pita z suluguni

Przygotuj leniwą wersję słynnego gruzińskiego chaczapuri i ciesz się! Świetny przepis na leniwą achmę, ponieważ trudno jest ją ugotować. A tutaj możesz szybko upiec ciasto warstwowe o pysznym smaku sera-delikatne, soczyste, pachnące! Teraz jest to jedna z najbardziej lubianych potraw w naszej rodzinie.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 38 % 14 g
203 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

wlej kefir do miski. Rozbij jajka na kefir, wymieszaj trzepaczką. Zetrzyj suluguni na grubej tarce.

małą częścią masła posmaruj miskę wolnowaru. Umieść duży arkusz chleba pita w misce, krawędzie będą z niego zwisać - i to jest konieczne. Drugi arkusz chleba pita należy pokroić na kawałki o wymiarach około 8 na 8 cm.

umieść w misce na dnie, na dużym arkuszu chleba pita, 3 kawałki namoczone w mieszance kefiru i jajka. Posyp je startym serem. Kontynuuj układanie warstw namoczonych kawałków chleba pita i sera. Końcowa warstwa powinna być wykonana z sera.

teraz Złóż zwisające krawędzie dużego liścia do wewnątrz, ostrożnie ułóż na ostatniej warstwie sera. Wlać resztę mieszanki kefiru. Pokrój masło na małe kawałki i połóż je na przyszłej achmie.

zamknij pokrywę multicookera, wybierz tryb "Pieczenie", czas to 40 minut. Gdy zabrzmi sygnał zakończenia programu, Odwróć ciasto za pomocą siatki do gotowania na parze. Włącz tryb "Pieczenie" na kolejne 20 minut.

leniwa achma jest gotowa, podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy