galaretka z kurczaka w powolnej kuchence
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
opłucz kurczaka, pokrój na cztery części, włóż do multicookera. Dodaj obraną cebulę i marchewkę. Wlej 1,2 litra wody, dodaj sól i pieprz. Ustawiamy program na półtorej godziny & nbsp;"rosół". Okresowo usuwaj piankę. Następnie ustawiamy program na dwie godziny & nbsp;"zupa".
po sygnale wyjmij kurczaka i warzywa z powolnej kuchenki. Oddziel mięso kurczaka od kości, usuń skórki. Drobno posiekaj mięso. Pokrój marchewki w kostkę. Odcedź bulion, wlej jedną szklankę bulionu, ostudź. Wlej żelatynę i pozostaw na 40 minut.
następnie rozpuść żelatynę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Lekko ostudzić. Wlej rozpuszczoną żelatynę do śmietany (4 stół.l), wymieszaj i sól. Do bulionu dodajemy również rozpuszczoną żelatynę, a także sprasowany czosnek, sól i pieprz do smaku.
wlej trochę żelatyny ze śmietaną do foremek. Wkładamy je do lodówki, aż stwardnieją. Następnie wyjmujemy formy z lodówki i układamy kawałki kurczaka, kostki marchwi i kukurydzę. Wlać bulion, aby było jeszcze miejsce na warstwę kwaśnej śmietany. Włóż formy z powrotem do lodówki. Gdy galaretka ostygnie, wyjmij je ponownie i napełnij śmietaną. Jeśli wypełnienie jest zamrożone, podgrzej je w łaźni wodnej i wymieszaj. Wypełnij górną warstwę galaretki. Wkładamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
rozłóż liście sałaty na talerzu. Możesz podawać z chrzanem lub musztardą.
po sygnale wyjmij kurczaka i warzywa z powolnej kuchenki. Oddziel mięso kurczaka od kości, usuń skórki. Drobno posiekaj mięso. Pokrój marchewki w kostkę. Odcedź bulion, wlej jedną szklankę bulionu, ostudź. Wlej żelatynę i pozostaw na 40 minut.
następnie rozpuść żelatynę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Lekko ostudzić. Wlej rozpuszczoną żelatynę do śmietany (4 stół.l), wymieszaj i sól. Do bulionu dodajemy również rozpuszczoną żelatynę, a także sprasowany czosnek, sól i pieprz do smaku.
wlej trochę żelatyny ze śmietaną do foremek. Wkładamy je do lodówki, aż stwardnieją. Następnie wyjmujemy formy z lodówki i układamy kawałki kurczaka, kostki marchwi i kukurydzę. Wlać bulion, aby było jeszcze miejsce na warstwę kwaśnej śmietany. Włóż formy z powrotem do lodówki. Gdy galaretka ostygnie, wyjmij je ponownie i napełnij śmietaną. Jeśli wypełnienie jest zamrożone, podgrzej je w łaźni wodnej i wymieszaj. Wypełnij górną warstwę galaretki. Wkładamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
rozłóż liście sałaty na talerzu. Możesz podawać z chrzanem lub musztardą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g