skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jajka z cukrem
Krok 2:
Gotowane mleko skondensowane
Krok 3:
Wymieszaj ze śmietaną
Krok 4:
Dodaj mąkę
Krok 5:
Ułóż kształt papierem
Krok 6:
Karmelowy biszkopt w kształcie
Krok 7:
Gotowy biszkopt karmelowy
Krok 8:
Dodaj cukier do jajek
Krok 9:
Jajka z cukrem
Krok 10:
Dodaj mleko skondensowane
Krok 11:
Dodaj śmietanę
Krok 12:
Dodaj kakao
Krok 13:
Interweniuj w wygaszoną sodę
Krok 14:
Dodaj mąkę
Krok 15:
Biszkopt czekoladowy
Krok 16:
Gotowy biszkopt czekoladowy
Krok 17:
Syrop malinowy
Krok 18:
Dno ciasta karmelowego
Krok 19:
Impregnacja syropem malinowym
Krok 20:
Impregnacja śmietaną
Krok 21:
Ananasy
Krok 22:
Lukier
Krok 23:
Ciasto w lukrze
Krok 24:
Mandarynki
Krok 25:
Czerwona porzeczka z mandarynkami
Krok 26:
Posyp boki migdałami
Krok 27:
Gotowe ciasto
najpierw upiecz biszkopt karmelowy.
wymieszaj żółtka z cukrem i wanilią.
dodaj gotowane mleko skondensowane, wszystko dobrze wymieszaj.
dodaj śmietanę. Wymieszać.
zgaś sodę octem. Bardzo delikatnie i szybko wymieszaj.
Mąkę przesiać i szybko, delikatnie wymieszać z ciastem.
ułóż formę papierem do pieczenia.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym szpikulcem.
w powolnej kuchence piec biszkopt przez 65 minut. Po sygnale pozostaw na podgrzaniu na 20 minut.
połóż gotowy biszkopt na oddychającej powierzchni i ostudź.
teraz upiecz biszkopt czekoladowy.
wymieszaj żółtka z cukrem i wanilią.
dodaj mleko skondensowane, wszystko dobrze wymieszaj.
dodaj śmietanę. Wymieszać.
dodaj kakao. Dobrze wymieszaj.
zgaś sodę octem. Bardzo delikatnie i szybko wymieszaj.
Mąkę przesiać i szybko, delikatnie wymieszać z ciastem.
ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiekłam biszkopt czekoladowy bez papieru i żałowałam. Biszkopt jest bardzo delikatny, trudno było go wyjąć z formy. Z papierem było to łatwiejsze.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym szpikulcem.
w powolnej kuchence piec biszkopt przez 65 minut. Po sygnale pozostaw na podgrzaniu na 20 minut.
połóż gotowy biszkopt na oddychającej powierzchni i ostudź.
zrób śmietanę: ubij śmietanę z cukrem.
pokrój oba biszkopty wzdłuż na dwa ciasta.
połóż dolną część ciasta karmelowego na naczyniu, nasącz syropem malinowym rozcieńczonym wodą. Posmaruj śmietaną.
przykryj dolną połową biszkoptu czekoladowego.
namocz ciasto syropem ananasowym.
rozłóż połówki ananasa.
przykryj górną połową biszkoptu czekoladowego.
namoczyć ciasto śmietaną.
rozłóż pokrojone drobno mrożone truskawki. Truskawki, rozmrażając, dodatkowo zaimpregnują ciasto.
przykryj wierzchnim ciastem karmelowym.
pozostaw ciasto do namoczenia.
zrób lukier i wstaw do lodówki na pół godziny, aby zgęstniał.
przykryj ciasto lukrem i wstaw do lodówki.
po półtorej godzinie, gdy lukier na torcie stwardnieje, udekoruj ciasto plasterkami mandarynki. Umieść jagodę czerwonej porzeczki na środku każdego kwiatu mandarynki.
posyp boki ciasta płatkami kokosowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g