ciasto biszkoptowe ze skondensowanym mlekiem gotowanym w powolnej kuchence

biszkopt, ciasto owocowe, które bardzo zachwyci Twoich bliskich! Piękny. Smacznie. Świątecznie. Bardzo smaczne, soczyste ciasto z gotowanym skondensowanym mlekiem.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 70 % 35 g
252 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jajka z cukrem

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowane mleko skondensowane

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj ze śmietaną

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż kształt papierem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Karmelowy biszkopt w kształcie

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy biszkopt karmelowy

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukier do jajek

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jajka z cukrem

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mleko skondensowane

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj śmietanę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj kakao

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Interweniuj w wygaszoną sodę

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj mąkę

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Biszkopt czekoladowy

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowy biszkopt czekoladowy

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Syrop malinowy

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dno ciasta karmelowego

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Impregnacja syropem malinowym

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Impregnacja śmietaną

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ananasy

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Lukier

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ciasto w lukrze

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Mandarynki

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Czerwona porzeczka z mandarynkami

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Posyp boki migdałami

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Gotowe ciasto

najpierw upiecz biszkopt karmelowy.
wymieszaj żółtka z cukrem i wanilią.
dodaj gotowane mleko skondensowane, wszystko dobrze wymieszaj.

dodaj śmietanę. Wymieszać.

zgaś sodę octem. Bardzo delikatnie i szybko wymieszaj.
Mąkę przesiać i szybko, delikatnie wymieszać z ciastem.

ułóż formę papierem do pieczenia.

piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym szpikulcem.

w powolnej kuchence piec biszkopt przez 65 minut. Po sygnale pozostaw na podgrzaniu na 20 minut.

połóż gotowy biszkopt na oddychającej powierzchni i ostudź.

teraz upiecz biszkopt czekoladowy.

wymieszaj żółtka z cukrem i wanilią.
dodaj mleko skondensowane, wszystko dobrze wymieszaj.

dodaj śmietanę. Wymieszać.

dodaj kakao. Dobrze wymieszaj.
zgaś sodę octem. Bardzo delikatnie i szybko wymieszaj.

Mąkę przesiać i szybko, delikatnie wymieszać z ciastem.

  ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiekłam biszkopt czekoladowy bez papieru i żałowałam. Biszkopt jest bardzo delikatny, trudno było go wyjąć z formy. Z papierem było to łatwiejsze.

piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym szpikulcem.

w powolnej kuchence piec biszkopt przez 65 minut. Po sygnale pozostaw na podgrzaniu na 20 minut.

połóż gotowy biszkopt na oddychającej powierzchni i ostudź.
zrób śmietanę: ubij śmietanę z cukrem.

pokrój oba biszkopty wzdłuż na dwa ciasta.

połóż dolną część ciasta karmelowego na naczyniu, nasącz syropem malinowym rozcieńczonym wodą. Posmaruj śmietaną.
przykryj dolną połową biszkoptu czekoladowego.
namocz ciasto syropem ananasowym.

rozłóż połówki ananasa.

przykryj górną połową biszkoptu czekoladowego.

namoczyć ciasto śmietaną.

rozłóż pokrojone drobno mrożone truskawki. Truskawki, rozmrażając, dodatkowo zaimpregnują ciasto.
przykryj wierzchnim ciastem karmelowym.

pozostaw ciasto do namoczenia.

zrób lukier i wstaw do lodówki na pół godziny, aby zgęstniał.
przykryj ciasto lukrem i wstaw do lodówki.

po półtorej godzinie, gdy lukier na torcie stwardnieje, udekoruj ciasto plasterkami mandarynki. Umieść jagodę czerwonej porzeczki na środku każdego kwiatu mandarynki.

posyp boki ciasta płatkami kokosowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy