Tempura z roztopionym serem, ogórkami i łososiem

spraw, aby wieczór był wyjątkowy-przygotuj japońskie danie! Organizowałem spotkania z przyjaciółmi, długo nie łamałem głowy nad odwiecznym pytaniem: "co ugotować?& quot; zdecydowałem, że będą to bułki, a mianowicie gorące bułki tempura! Musiałem trochę majstrować, ale to dla mnie przyjemność)) wynik jest po prostu pyszny, jeśli chcesz gotować, nawet nie wahaj się!
M. JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 46 % 24 g
węglowodany 37 % 19 g
301 kcal
IG: 5 / 37 / 58

Metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Wlej ryż do miski, spłucz kilka razy zimną wodą, a następnie przenieś do miski multicookera, wlej wodę (około 160 ml), wlej szczyptę soli i gotuj przez 30 minut za pomocą programu "owsianka". Gotowy ryż przenosi się do osobnego pojemnika, pozostawia do ostygnięcia i doprawia octem ryżowym.

2. Pokrój filet z łososia w cienkie paski, nie szersze niż 5-7 mm. umyj ogórki, obierz skórę, pokrój w cienkie paski, proporcjonalnie do ryby. Ser kroimy w kostkę.

3. Na bambusowej macie do sushi układamy arkusz nori, bardzo cienko rozprowadzamy ryż na wierzchu (z jednej strony zostawiamy pusty pasek), następnie układamy Pasek ryby, ogórka i sera, po czym bardzo mocno zwijamy rolkę za pomocą maty. W ten sposób zwijamy wszystkie rolki i wysyłamy do lodówki na pół godziny.

4. W międzyczasie rozbijamy jajka do miski, wlewamy lodowatą wodę, mieszamy trzepaczką. W powstałej masie przesiać mąkę ryżową i kukurydzianą, wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkości, dodać sól, curry, mieszankę mielonej papryki i proszek czosnkowy, ponownie wszystko dobrze wymieszać. Wysyłamy do lodówki również na 30-40 minut.

5. Wyjmujemy bułki i ciasto tempura z lodówki, wlewamy krakersy do talerza. Wlej olej roślinny do rondla lub głębokiej patelni, wyślij do ognia. Zanurz bułkę w cieście, a następnie zwiń bułkę tartą i wyślij do dobrze rozgrzanego oleju roślinnego, smaż na złoty kolor. Gotowe bułki układamy na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu, kroimy na kawałki i podajemy na talerzu.

podawaj na gorąco.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60% - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy