skład / składniki
Metoda gotowania
1. Wlej ryż do miski, spłucz kilka razy zimną wodą, a następnie przenieś do miski multicookera, wlej wodę (około 160 ml), wlej szczyptę soli i gotuj przez 30 minut za pomocą programu "owsianka". Gotowy ryż przenosi się do osobnego pojemnika, pozostawia do ostygnięcia i doprawia octem ryżowym.
2. Pokrój filet z łososia w cienkie paski, nie szersze niż 5-7 mm. umyj ogórki, obierz skórę, pokrój w cienkie paski, proporcjonalnie do ryby. Ser kroimy w kostkę.
3. Na bambusowej macie do sushi układamy arkusz nori, bardzo cienko rozprowadzamy ryż na wierzchu (z jednej strony zostawiamy pusty pasek), następnie układamy Pasek ryby, ogórka i sera, po czym bardzo mocno zwijamy rolkę za pomocą maty. W ten sposób zwijamy wszystkie rolki i wysyłamy do lodówki na pół godziny.
4. W międzyczasie rozbijamy jajka do miski, wlewamy lodowatą wodę, mieszamy trzepaczką. W powstałej masie przesiać mąkę ryżową i kukurydzianą, wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkości, dodać sól, curry, mieszankę mielonej papryki i proszek czosnkowy, ponownie wszystko dobrze wymieszać. Wysyłamy do lodówki również na 30-40 minut.
5. Wyjmujemy bułki i ciasto tempura z lodówki, wlewamy krakersy do talerza. Wlej olej roślinny do rondla lub głębokiej patelni, wyślij do ognia. Zanurz bułkę w cieście, a następnie zwiń bułkę tartą i wyślij do dobrze rozgrzanego oleju roślinnego, smaż na złoty kolor. Gotowe bułki układamy na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu, kroimy na kawałki i podajemy na talerzu.
podawaj na gorąco.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60% - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g