omlet białkowy na parze dietetyczny

delikatny, lekki omlet na parze do diety leczniczej i nie tylko. Omlet białkowy na parze jest przygotowywany z białek jaj i mleka. To danie jest zawarte w dietach terapeutycznych w chorobach układu pokarmowego, gdy tłuszcze są prawie całkowicie wykluczone z diety, a białka i węglowodany są spożywane w zwykłej objętości. Przygotowanie omletu białkowego będzie wskazane nie tylko podczas wizyty u gastroenterologa, ale także dla tych, którzy podążają za figurą i przestrzegają diety. Omlet można gotować w podwójnym bojlerze, powolnej kuchence lub w łaźni wodnej.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 6 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 27 % 3 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

omlet na parze białkowej znajduje się w menu stołu dietetycznego nr 5. Ten ostatni jest przepisywany na zapalenie żołądka, kamicę żółciową, pozwala poprawić separację żółci i stymuluje wątrobę.
ponieważ omlet jest gotowany na parze, ma niską zawartość kalorii, co ułatwia układ trawienny, jest łatwy do strawienia i wchłaniania.
białko jaja jest w 93% wchłaniane przez organizm ludzki. W porównaniu z innymi produktami jest to najwyższy wskaźnik.
białko jaja zawiera minimalną ilość tłuszczu i węglowodanów i nie zawiera cholesterolu. Dlatego w przypadku diety, której celem jest normalizacja wagi, to danie jest idealne.
jeśli stosowanie tłuszczów jest surowo zabronione, należy wziąć odtłuszczone mleko.
aby zrobić dietetyczny omlet białkowy na parze, ważne jest, aby używać świeżej, czystej żywności.
jaja kurze przed gotowaniem pod bieżącą wodą najlepiej z mydłem. Dokładnie spłucz, osusz i ostrożnie podziel na białka i żółtka.
w czystej, suchej misce za pomocą trzepaczki ubij białka solą, aż będą całkowicie gładkie i utworzą lekką, przewiewną pianę. Nie zapominaj, że danie jest dietetyczne, więc używamy soli w minimalnej ilości.
dodaj mleko do białek, ponownie ubij.
wlej mieszankę omletów do formy. Podczas gotowania omlet zwiększy swoją objętość, więc wlej mieszaninę białek do formy nie do samej góry.
wlej wodę do podwójnego kotła, podpal. Na ruszcie do gotowania na parze umieszczamy formę z omletem, zamykamy garnek do gotowania na parze pokrywką. Omlet gotujemy na parze przez 15 minut.
po ugotowaniu ostrożnie otwórz pokrywkę podwójnego kotła, aby kropelki kondensatu nie spłynęły do gotowego naczynia.
gotowy omlet jest lekko schłodzony i podawany ze świeżymi ziołami lub warzywami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy