skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować manti z mieloną wieprzowiną i wołowiną? Przygotujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Na ciasto wlej wodę do miski. Dodaj sól i przesianą mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj i zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 3:
Uformuj ciasto w kulkę i przenieś do miski. Przykryj i pozostaw na 10-15 minut. (Ciasto manti jest podobne w przygotowaniu do ciasta na pierogi, ale jest bardziej strome, gęstsze i należy je bardzo cienko rozwałkować.)
Krok 4:
Przygotuj nadzienie. Pokrój cebulę na duże kawałki i posiekaj w blenderze.
Krok 5:
Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na grubej tarce.
Krok 6:
Do skręconego mięsa dodaj posiekaną cebulę i grubo starte ziemniaki. Dodaj sól, czarny i ziele angielskie, wlej trochę zimnej wody.
Krok 7:
Wszystko dobrze wymieszaj, lekko ubij masę mieloną.
Krok 8:
Z ciasta odetnij kawałek, uformuj z niego wydłużoną kiełbasę, pokrój na równe kawałki.
Krok 9:
Rozwałkuj kawałki mąki, lekko ugniatając, a następnie rozwałkuj z nich cienkie kółka o pożądanym rozmiarze. Połóż porcję mięsa mielonego na środku koła.
Krok 10:
Zbierz dwie przeciwległe strony koła na środku, aby utworzyć linię wzdłużną. Następnie przymocuj środek wolnych krawędzi prostopadle do linii, a powstałe "uszy" połącz parami i przymocuj krawędzie (patrz przepis wideo).
Krok 11:
W ten sposób uformuj manti z całego ciasta i mięsa mielonego. Ułóż półfabrykaty na wysmarowanych masłem sekcjach.
Krok 12:
Umieść mantischnicę na ogniu, pozwól wodzie zagotować się, a następnie włóż patelnię z półfabrykatami manti do gotowania. Gotuj manti przez 40-45 minut.
Krok 13:
Połóż gorące manti na talerzu i podawaj z adżiką. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ciasto z mięsem to obfite i pożywne danie, które jest nieodłączne w kuchniach różnych narodów. Manty są przygotowywane na parze w specjalnych naczyniach-kaskanie (mantovarka).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g