manti z mieloną wieprzowiną i wołowiną

nadzienie może być bardzo różnorodne: mięso, warzywa. Przyprawy w przygotowaniu manti odgrywają ważną rolę. Nadają potrawie niezwykły smak i aromat.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 34 % 13 g
węglowodany 34 % 13 g
214 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować manti z mieloną wieprzowiną i wołowiną? Przygotujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na ciasto wlej wodę do miski. Dodaj sól i przesianą mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj i zagnieść elastyczne ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Uformuj ciasto w kulkę i przenieś do miski. Przykryj i pozostaw na 10-15 minut. (Ciasto manti jest podobne w przygotowaniu do ciasta na pierogi, ale jest bardziej strome, gęstsze i należy je bardzo cienko rozwałkować.)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj nadzienie. Pokrój cebulę na duże kawałki i posiekaj w blenderze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do skręconego mięsa dodaj posiekaną cebulę i grubo starte ziemniaki. Dodaj sól, czarny i ziele angielskie, wlej trochę zimnej wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj, lekko ubij masę mieloną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z ciasta odetnij kawałek, uformuj z niego wydłużoną kiełbasę, pokrój na równe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj kawałki mąki, lekko ugniatając, a następnie rozwałkuj z nich cienkie kółka o pożądanym rozmiarze. Połóż porcję mięsa mielonego na środku koła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zbierz dwie przeciwległe strony koła na środku, aby utworzyć linię wzdłużną. Następnie przymocuj środek wolnych krawędzi prostopadle do linii, a powstałe "uszy" połącz parami i przymocuj krawędzie (patrz przepis wideo).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W ten sposób uformuj manti z całego ciasta i mięsa mielonego. Ułóż półfabrykaty na wysmarowanych masłem sekcjach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść mantischnicę na ogniu, pozwól wodzie zagotować się, a następnie włóż patelnię z półfabrykatami manti do gotowania. Gotuj manti przez 40-45 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż gorące manti na talerzu i podawaj z adżiką. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ciasto z mięsem to obfite i pożywne danie, które jest nieodłączne w kuchniach różnych narodów. Manty są przygotowywane na parze w specjalnych naczyniach-kaskanie (mantovarka).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy