manti z wołowiną

rozkoszuj się smakiem tego wspaniałego dania. .
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 52 % 16 g
168 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagniataj ciasto. Wlej wodę, dodaj sól, rozbij i rozbij jajko, dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Przykryj folią i pozostaw na stole na godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ciasto jest zaparzone, przygotuj smażenie. Posiekaj cebulę 100g., papryka bułgarska 300gr. i pomidory 300 gramów. Wlej olej roślinny na gorącą patelnię i usmaż warzywa, pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W blenderze przebij cebulę 500gr., zira i kolendra, Dodaj do mielonej wołowiny, sól, pieprz i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto w formie kiełbasy i podziel na części, około 30 gramów, przykryj folią. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta o grubości 2 milimetrów. Na środku ciasta kładziemy mięso mielone, 50 gramów i szczypamy krawędzie w postaci kopert.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowane manty smarujemy olejem roślinnym i wkładamy do kotła manty. Wlej wodę, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 45 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż gotowe manti na talerzu, połóż smażone warzywa na wierzchu. Podawać ze śmietaną. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy