skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zagniataj ciasto. Wlej wodę, dodaj sól, rozbij i rozbij jajko, dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Przykryj folią i pozostaw na stole na godzinę.
Krok 2:
Gdy ciasto jest zaparzone, przygotuj smażenie. Posiekaj cebulę 100g., papryka bułgarska 300gr. i pomidory 300 gramów. Wlej olej roślinny na gorącą patelnię i usmaż warzywa, pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz.
Krok 3:
W blenderze przebij cebulę 500gr., zira i kolendra, Dodaj do mielonej wołowiny, sól, pieprz i wymieszaj.
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto w formie kiełbasy i podziel na części, około 30 gramów, przykryj folią. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta o grubości 2 milimetrów. Na środku ciasta kładziemy mięso mielone, 50 gramów i szczypamy krawędzie w postaci kopert.
Krok 5:
Przygotowane manty smarujemy olejem roślinnym i wkładamy do kotła manty. Wlej wodę, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 45 minut.
Krok 6:
Połóż gotowe manti na talerzu, połóż smażone warzywa na wierzchu. Podawać ze śmietaną. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g