jeże z czerwonego ryżu gotowane na parze z sosem zadziki

apetyczne i bardzo zdrowe danie z pysznym greckim sosem! Myślę, że przepis spodoba się każdemu, kto dba o swoje zdrowie. Danie jest proste w przygotowaniu, spędza się minimum czasu, a jakie pyszne okazuje się! Kotlety ryżowo-mięsne doskonale uzupełniają świeży grecki sos.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 50 % 21 g
węglowodany 31 % 13 g
280 kcal
IG: 15 / 85 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 5 min

1. Ryż spłukujemy, napełniamy wodą i gotujemy do połowy (około 20 minut). Następnie należy ponownie spłukać zimną wodą.

2. Zagniatamy mięso mielone do elastyczności, w razie potrzeby dodajemy wodę.

3. Dodaj jedną trzecią ryżu do mięsa mielonego. Sól, pieprz, włóż suszony czosnek, wymieszaj.

4. Dodaj pozostały ryż. Z mięsa mielonego formujemy kulki o średnicy 4-5 cm i zwijamy w ryż.

5. Gotuj kulki przez 20 minut na parze (w podwójnym bojlerze lub w powolnej kuchence).

6. W międzyczasie na sos natrzeć drobno ogórek, wycisnąć i wymieszać ze śmietaną. Zagnieść czosnek, sól, pieprz do mieszanki. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.

gotowe danie podajemy z ulubioną sałatką, ozdobioną świeżymi ziołami.

gotuj łatwo i ze smakiem! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Czerwony ryż - 341   kcal/100g

Podobne przepisy