skład / składniki
metoda gotowania
1. Ryż spłukujemy, napełniamy wodą i gotujemy do połowy (około 20 minut). Następnie należy ponownie spłukać zimną wodą.
2. Zagniatamy mięso mielone do elastyczności, w razie potrzeby dodajemy wodę.
3. Dodaj jedną trzecią ryżu do mięsa mielonego. Sól, pieprz, włóż suszony czosnek, wymieszaj.
4. Dodaj pozostały ryż. Z mięsa mielonego formujemy kulki o średnicy 4-5 cm i zwijamy w ryż.
5. Gotuj kulki przez 20 minut na parze (w podwójnym bojlerze lub w powolnej kuchence).
6. W międzyczasie na sos natrzeć drobno ogórek, wycisnąć i wymieszać ze śmietaną. Zagnieść czosnek, sól, pieprz do mieszanki. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.
gotowe danie podajemy z ulubioną sałatką, ozdobioną świeżymi ziołami.
gotuj łatwo i ze smakiem! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Czerwony ryż - 341 kcal/100g