kapusta na parze
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw, a jej ceny o każdej porze roku są dość niskie, co pozwala gotować potrawy z kapusty o każdej porze roku.
dzisiaj chcę wam opowiedzieć przepis na gotowanie kapusty na parze.
dzięki zastosowaniu nowoczesnych urządzeń kuchennych życie gospodyni domowej jest znacznie uproszczone.
myjemy główkę kapusty, usuwamy górne liście i drobno siekamy.
w małym rondlu wymieszaj wodę, ocet, kminek, sól, pieprz i cukier. Gotujemy powstałą mieszaninę przez około cztery minuty, a następnie usuwamy ją z pieca.
paprykę kroimy na kawałki i razem z już pokrojoną kapustą wkładamy do pojemnika do gotowania na parze.
gotuj pod przykryciem, aż będzie całkowicie ugotowany. Lubię, gdy jarmuż pozostaje trochę chrupiący. Możesz preferować miękką kapustę, więc czas gotowania nie jest określony.
rozłóż kapustę na talerzu i wlej przygotowany sos przez sitko.
po dokładnym wymieszaniu podawaj kapustę na parze do stołu.
możesz użyć takiego dania jako przystawki i jako osobnego niezależnego drugiego dania.
dzisiaj chcę wam opowiedzieć przepis na gotowanie kapusty na parze.
dzięki zastosowaniu nowoczesnych urządzeń kuchennych życie gospodyni domowej jest znacznie uproszczone.
myjemy główkę kapusty, usuwamy górne liście i drobno siekamy.
w małym rondlu wymieszaj wodę, ocet, kminek, sól, pieprz i cukier. Gotujemy powstałą mieszaninę przez około cztery minuty, a następnie usuwamy ją z pieca.
paprykę kroimy na kawałki i razem z już pokrojoną kapustą wkładamy do pojemnika do gotowania na parze.
gotuj pod przykryciem, aż będzie całkowicie ugotowany. Lubię, gdy jarmuż pozostaje trochę chrupiący. Możesz preferować miękką kapustę, więc czas gotowania nie jest określony.
rozłóż kapustę na talerzu i wlej przygotowany sos przez sitko.
po dokładnym wymieszaniu podawaj kapustę na parze do stołu.
możesz użyć takiego dania jako przystawki i jako osobnego niezależnego drugiego dania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g