kapusta na parze

zdrowe, pożywne danie! A jednocześnie jest łatwy i szybki w przygotowaniu! Łatwość przygotowania Bardzo prostym daniem dostępnym do przygotowania o każdej porze roku jest kapusta gotowana na parze.
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 78 % 7 g
45 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw, a jej ceny o każdej porze roku są dość niskie, co pozwala gotować potrawy z kapusty o każdej porze roku.
dzisiaj chcę wam opowiedzieć przepis na gotowanie kapusty na parze.
dzięki zastosowaniu nowoczesnych urządzeń kuchennych życie gospodyni domowej jest znacznie uproszczone.
myjemy główkę kapusty, usuwamy górne liście i drobno siekamy.
w małym rondlu wymieszaj wodę, ocet, kminek, sól, pieprz i cukier. Gotujemy powstałą mieszaninę przez około cztery minuty, a następnie usuwamy ją z pieca.
paprykę kroimy na kawałki i razem z już pokrojoną kapustą wkładamy do pojemnika do gotowania na parze.
gotuj pod przykryciem, aż będzie całkowicie ugotowany. Lubię, gdy jarmuż pozostaje trochę chrupiący. Możesz preferować miękką kapustę, więc czas gotowania nie jest określony.
rozłóż kapustę na talerzu i wlej przygotowany sos przez sitko.
po dokładnym wymieszaniu podawaj kapustę na parze do stołu.
możesz użyć takiego dania jako przystawki i jako osobnego niezależnego drugiego dania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy