ryż w podwójnym bojlerze z zieloną cebulą

pyszny dodatek do podwójnego kotła, prosty i bezproblemowy! Ryż do gotowania na parze to świetna opcja na rodzinny obiad. Ryż okazuje się kruchy, miękki, doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi. W razie potrzeby możesz doprawić dekorację masłem lub oliwą z oliwek, a także wzbogacić ją o różne sosy.
nianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 36 g
159 kcal
IG: 3 / 97 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Wlej ryż do sita, spłucz pod bieżącą wodą.

2. Umyty ryż wkładamy do rondla do gotowania na parze, wlewamy wodę, dodajemy sól.

3. Ustaw patelnię z ryżem w podwójnym bojlerze, przykryj pokrywką.

4. Ustaw timer na 35 minut.

5. Umyj zieloną cebulę, osusz, posiekaj nożem.

6. Wlej ryż na porcje, posyp posiekaną cebulą i mieloną papryką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy