skład / składniki
metoda gotowania
1. Drobno posiekaj czosnek i zieloną cebulę.
2. Bakłażany kroimy wzdłuż na duże kawałki
3. W podwójnym bojlerze z wrzącą wodą kładziemy pokrojone bakłażany, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 5-7 minut. Gotowość bakłażana określa się drewnianym szpikulcem, gotowe bakłażany są miękkie i całe.
4. W misce wlej drobno posiekaną zieloną cebulę i czosnek, wymieszaj. Rozłóż gorące bakłażany z patelni na desce do krojenia. W pobliżu umieść miskę zimnej wody,aby schłodzić palce. Ugotowany bakłażan rozerwij rękami wzdłuż na kawałki o grubości około 1 cm. i umieść w misce z cebulą i czosnkiem.
5. Dodaj do miski czerwone chili, sos sojowy i rybny, jeśli nie używasz sos rybny można go zastąpić dodatkową łyżką sosu sojowego. 6. Wszystko delikatnie wymieszaj. Dodaj olej sezamowy i prażone nasiona sezamu, pocierając je palcami.
7. Wszystko wymieszaj, włóż na talerz, posyp zieloną cebulą i sezamem. Danie jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g