omlet na parze z twarogiem

omlet na parze z twarogiem to pyszny i zdrowy przepis! Moje dzieci bardzo lubią omlet, a zwłaszcza z twarogiem, więc często gotuję to danie na śniadanie. U nas poszło z hukiem, spróbuj i ugotuj ten wspaniały przepis!
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 5 % 1 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Rozbij jajka na półmisek. Sól do smaku i lekko ubij trzepaczką.
2. Wlej mleko strumieniem i rozłóż twaróg. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Nasmaruj formę masłem lub olejem roślinnym, wlej mieszaninę jajek i twarogu do formy. Możesz posypać drobno posiekanymi ziołami na wierzchu.
4. Gotujemy w podwójnym bojlerze lub gotujemy w rondlu na łaźni parowej z zamkniętą pokrywką. Czas gotowania wynosi 25-30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy