gołąbki boćwina z krewetkami i ryżem na parze

bardzo smaczne, zdrowe i oryginalne danie! Przygotuj i poczęstuj rodzinę! Chcesz ugotować coś bardzo smacznego i niezwykłego? A żeby danie było również przydatne? Kiedy postawiłem sobie taki cel, znalazłem wiele przepisów w sieci, ale ten - gotowane na parze gołąbki z boćwiny były szczególnie imponujące. Okazało się, że jest bardzo smaczny! I bliskim też się podobało. Polecam!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 67 % 18 g
117 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Oddziel liście kału od sadzonek i grubo posiekaj.
2. Średnio posiekaj pióra zielonej cebuli i cebuli. Drobno posiekaj czosnek.
3. Oddziel świeży tymianek od gałązek.
4. Odetnij łodygę z liści boćwiny i ugniataj grubą główną żyłę na liściu widelcem.
5. Blanszuj liście przez minutę. Wyjmij z wrzącej wody, osusz i ostudź.
6. Podsmaż cebulę na złoty kolor i dodaj jarmuż, czosnek, tymianek i zieloną cebulę. Gotuj, aż kapusta zostanie podgrzana.
7. Krewetki lekko szybko podsmażyć na gorącej patelni na oliwie z oliwek.
8. Wymieszaj kapustę, jajko i ryż. Dodaj sól, pieprz.
9. Podziel nadzienie na 5 równych części i rozłóż na każdym liściu Chard.
10. W nadzieniu zanurz dwie krewetki na arkusz i owiń arkusz wokół nadzienia.
11. Złożyć gołąbki boćwiny z krewetkami i ryżem do miski do gotowania na parze i gotować na parze przez 6 minut.
12. W międzyczasie przygotuj sos do podania, łącząc sos sojowy, sos chili i wodę.

gotowe gołąbki podawać na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal / 100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal / 100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Boćwina - 19   kcal/100g

Podobne przepisy