skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku bakłażana odetnij łodygę, cofnij się o 2 centymetry od krawędzi i pokrój bakłażana wzdłuż na 6 części, pozostaw podstawę bakłażana w całości.
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę, szczypiorek i czosnek.
Krok 3:
Gotowanie makaronu: podgrzej patelnię z 2 łyżkami. l olej roślinny i smaż cebulę i czosnek przez 1 minutę, a następnie dodaj zieloną cebulę i smaż przez kolejne 4 minuty na małym ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodaj płatki chili, sos sojowy, pastę pieprzową, cukier, mielony czarny pieprz, olej sezamowy, nasiona sezamu i sól do smażonej cebuli z czosnkiem, wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Ostrożnie posmaruj każdy bakłażan przygotowaną pastą wewnątrz i na zewnątrz.
Krok 5:
W podwójnym bojlerze podgrzej wodę, umieść talerz na ruszcie i ułóż bakłażany. Gotuj bakłażany w podwójnym bojlerze przez 15 minut. Gotowy do sprawdzenia drewnianym patyczkiem, kij powinien łatwo przebić bakłażana, ale nie trzymaj bakłażana w podwójnym bojlerze zbyt długo, bo stanie się zbyt miękki. Podawaj bakłażany na gorąco z gotowanym ryżem, jęczmieniem perłowym lub bulgurem. Smacznego!
1. W przypadku bakłażana odetnij łodygę, cofnij się 2 centymetry od krawędzi i pokrój bakłażana wzdłuż na 6 części, pozostaw podstawę bakłażana w całości.
2. Drobno posiekaj cebulę, zieloną cebulę i czosnek.
3. Przygotowanie makaronu: & nbsp;podgrzej patelnię z 2 łyżkami.l olej roślinny i smaż cebulę i czosnek przez 1 minutę, następnie dodaj zieloną cebulę i smaż przez kolejne 4 minuty na małym ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodaj do smażonej cebuli z czosnkiem płatki chili, sos sojowy, pastę pieprzową, cukier, mielony czarny pieprz, olej sezamowy, nasiona sezamu i sól, wszystko dokładnie wymieszać.
4. Ostrożnie posmaruj każdy bakłażan przygotowaną pastą wewnątrz i na zewnątrz.
5. W podwójnym bojlerze podgrzej wodę, połóż talerz na ruszcie i połóż bakłażany. Gotuj bakłażany w podwójnym bojlerze przez 15 minut. Gotowy do sprawdzenia drewnianym patyczkiem, kij powinien łatwo przebić bakłażana, ale nie trzymaj bakłażana w podwójnym bojlerze zbyt długo, bo stanie się zbyt miękki. Bakłażany podawaj & nbsp;na gorąco z gotowanym ryżem, jęczmieniem perłowym lub bulgurem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g