Chude kotlety szczupakowe

pyszne, obfite i pożywne placki rybne! Będziemy gotować na parze! Na czczo ważne jest, aby jedzenie było pożywne i zdrowe, pełne witamin i innych korzystnych substancji. Dlatego placki rybne są po prostu darem niebios. A gotowane na parze stają się jeszcze zdrowsze. I bardzo smaczne i łatwe!
Zhenya777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 38 % 11 g
128 kcal
IG: 9 / 55 / 36

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Przewiń filety ze szczupaka w maszynce do mięsa.
2. Moczyć biały chleb przez kilka minut w niewielkiej ilości wody.
3. Dodaj namoczony chleb, wstępnie wyciśnięty, do mielonej ryby.
4. Posyp solą i czarnym pieprzem.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety z powstałego mięsa mielonego.
6. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej ze wszystkich stron.
7. Nasmaruj powierzchnię podwójnego kotła olejem roślinnym, połóż kotlety.
8. Gotuj kotlety na parze przez 20 minut.

podawaj placki rybne na ciepło, posypane posiekanym koperkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy