skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz przygotować ciasto. Aby to zrobić, musisz wziąć głęboki pojemnik. Wlej do niego wrzącą wodę, dodaj sól i wymieszaj. W już osolonej wrzącej wodzie przesiać mąkę i zagnieść ciasto. Następnie przenieś go na powierzchnię roboczą I kontynuuj wyrabianie ciasta przez kolejne 7-8 minut. Następnie ciasto należy owinąć folią spożywczą lub włożyć do plastikowej torby i pozostawić ciasto na 30-40 minut.
Krok 2:
Teraz powinieneś przygotować samo nadzienie. Wieprzowinę, wołowinę i tłuszcz z ogona należy pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynę do mięsa. Obierz cebulę i posiekaj ją tak drobno, jak to możliwe. Dodaj cebulę do mięsa mielonego, wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 3:
Następnie dodaj trochę wody, soli i czarnego pieprzu do mielonego mięsa z cebulą. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.
Krok 4:
Teraz możesz zacząć rzeźbić manti. Aby to zrobić, weź kawałek ciasta i zwiń go w cienką warstwę.
Krok 5:
Za pomocą metalowej formy lub na przykład spodka (użyłem go) Wytnij koła z ciasta. Mam średnicę kawałka ciasta równą 13 cm, ponieważ wydaje mi się, że jest to idealny rozmiar, ale możesz wyciąć koła o innym rozmiarze. Na przykład uformuję jedną mantę z kawałka ciasta o średnicy 9 cm, a zobaczysz między nimi ogromną różnicę. Jak dla mnie to już nie są manty, ale duże pierogi.
Krok 6:
Umieść nadzienie mięsne na środku każdego kawałka ciasta. Następnie musisz uformować manty.
Krok 7:
Najpierw ściśnij krawędzie pośrodku.
Krok 8:
Następnie uszczypnij dwie boczne krawędzie, łącząc je z wcześniej wykonanym uszczypnięciem pośrodku.
Krok 9:
Teraz musisz połączyć ze sobą krawędzie. Pierwsza Manta jest gotowa. Teraz pozostaje oślepić resztę. Połóż uformowane manty na cienkiej plastikowej desce bez posypywania jej mąką, ponieważ bardzo łatwo jest z niej usunąć manty. Jeśli nie masz takiej deski, posyp ją mąką przed ułożeniem manti.
Krok 10:
Następnie umieść tablicę z mantami w zamrażarce.
Krok 11:
Nasmaruj każdą sekcję podwójnego kotła olejem roślinnym, a następnie ułóż manti. Gotuj manti w podwójnym bojlerze przez 45 minut. Gotowe manti najlepiej podawać ze śmietaną, do której w razie potrzeby można dodać posiekany czosnek.
Manti to danie z mąki kuchni orientalnej, którego głównymi składnikami są przaśne ciasto i mięso mielone. Jest to bardzo smaczne, ale dość satysfakcjonujące danie, w którym nadzienie mięsne jest owinięte ciastem z wzorzystymi szczypcami. Ważnym składnikiem tego dania jest tłuszcz z ogona. Ale można go używać do woli, ponieważ ma specyficzny smak, który nie wszystkim się podoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g