manti z mięsem i tłuszczem z kurczaka

lubisz pierogi? Wtedy to danie na pewno ci się spodoba!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 43 % 17 g
229 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz przygotować ciasto. Aby to zrobić, musisz wziąć głęboki pojemnik. Wlej do niego wrzącą wodę, dodaj sól i wymieszaj. W już osolonej wrzącej wodzie przesiać mąkę i zagnieść ciasto. Następnie przenieś go na powierzchnię roboczą I kontynuuj wyrabianie ciasta przez kolejne 7-8 minut. Następnie ciasto należy owinąć folią spożywczą lub włożyć do plastikowej torby i pozostawić ciasto na 30-40 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz powinieneś przygotować samo nadzienie. Wieprzowinę, wołowinę i tłuszcz z ogona należy pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynę do mięsa. Obierz cebulę i posiekaj ją tak drobno, jak to możliwe. Dodaj cebulę do mięsa mielonego, wymieszaj wszystkie składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj trochę wody, soli i czarnego pieprzu do mielonego mięsa z cebulą. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz możesz zacząć rzeźbić manti. Aby to zrobić, weź kawałek ciasta i zwiń go w cienką warstwę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą metalowej formy lub na przykład spodka (użyłem go) Wytnij koła z ciasta. Mam średnicę kawałka ciasta równą 13 cm, ponieważ wydaje mi się, że jest to idealny rozmiar, ale możesz wyciąć koła o innym rozmiarze. Na przykład uformuję jedną mantę z kawałka ciasta o średnicy 9 cm, a zobaczysz między nimi ogromną różnicę. Jak dla mnie to już nie są manty, ale duże pierogi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść nadzienie mięsne na środku każdego kawałka ciasta. Następnie musisz uformować manty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najpierw ściśnij krawędzie pośrodku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie uszczypnij dwie boczne krawędzie, łącząc je z wcześniej wykonanym uszczypnięciem pośrodku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz musisz połączyć ze sobą krawędzie. Pierwsza Manta jest gotowa. Teraz pozostaje oślepić resztę. Połóż uformowane manty na cienkiej plastikowej desce bez posypywania jej mąką, ponieważ bardzo łatwo jest z niej usunąć manty. Jeśli nie masz takiej deski, posyp ją mąką przed ułożeniem manti.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie umieść tablicę z mantami w zamrażarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj każdą sekcję podwójnego kotła olejem roślinnym, a następnie ułóż manti. Gotuj manti w podwójnym bojlerze przez 45 minut. Gotowe manti najlepiej podawać ze śmietaną, do której w razie potrzeby można dodać posiekany czosnek.

Manti to danie z mąki kuchni orientalnej, którego głównymi składnikami są przaśne ciasto i mięso mielone. Jest to bardzo smaczne, ale dość satysfakcjonujące danie, w którym nadzienie mięsne jest owinięte ciastem z wzorzystymi szczypcami. Ważnym składnikiem tego dania jest tłuszcz z ogona. Ale można go używać do woli, ponieważ ma specyficzny smak, który nie wszystkim się podoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy