jajka z mlekiem w powolnej kuchence

najłatwiejszy sposób na zrobienie omletu w powolnej kuchence. Najbardziej nieszkodliwym i użytecznym sposobem przetwarzania żywności jest gotowanie na parze. Jedzenie gotuje się równomiernie i można obejść się bez oleju i tłuszczu, zachowując cały zestaw witamin i minerałów. Omlety gotowane na parze z różnymi dodatkami mogą być podawane nawet dzieciom od roku. Smacznych i udanych eksperymentów!
Hawkm3xAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 14 % 1 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

1. Dodaj jajka z mlekiem do miski i ubij je. Następnie dodaj sól.
2 wlej 400 ml wody do miski wolnowaru.
3 umieść kosz do gotowania na parze w powolnej kuchence i posmaruj formę do omletu olejem roślinnym. Wlej tam mieszankę jajeczną.
4. Włącz tryb gotowania na parze na panelu sterowania i gotuj naczynie pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy