klasyczny francuski omlet z ziołami

zdrowe śniadanie! Gotowanie nie jest trudne! Klasyczny francuski omlet z ziołami można podawać całej rodzinie. Jako warzywa możesz użyć nie tylko wymienionych składników, ale także kopru, zielonej cebuli, kolendry.
olya1989Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 7 % 2 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Rozbij jajka do miski, ubij widelcem, aż będą gładkie.

2. Pietruszkę, estragon i trybulę umyć, drobno posiekać, włożyć do masy jajecznej, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

3. Na patelni stopić kawałek masła, a następnie wlać masę jajeczną.

4. Za pomocą widelca wymieszaj omlet, aż się zetnie.

5. Następnie widelcem delikatnie zginamy jedną krawędź omletu, zwijamy go w rolkę.

6. Przenieś omlet na talerz.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Trybula - 237   kcal/100g

Podobne przepisy