Sałatka z popcornu

Łatwa Sałatka-gotowanie jest proste, jedzenie pyszne! Sałatka z popcornu i rukoli wniesie swój własny akcent do rodzinnego menu. Oliwa z oliwek do sosu sałatkowego powinna być extra-virgin. Cebula w przepisie jest czerwona, wygląda jaśniej i bardziej apetycznie.
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 62 % 24 g
268 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

obierz czosnek, przepuść przez prasę, włóż kleik do miski. Tutaj wlej ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, dodaj musztardę, lekko sól i pieprz, ubij ręczną trzepaczką. 

moja rukola jest sucha. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Włóż popcorn do salaterki, dodaj cebulę i rukolę, dopraw wcześniej przygotowanym sosem czosnkowo-musztardowym, wymieszaj.

podawaj na stole, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Popcorn - 480   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy