Sałatka z topinamburu

tylko kilka składników - a sałatka witaminowa jest gotowa! Sałatka z topinamburu jest bardzo łatwa do przygotowania. Można go doprawić kwaśną śmietaną lub rafinowanym olejem roślinnym do smaku, w razie potrzeby można go również uzupełnić pikantnymi ziołami. Topinambur jest bardzo zdrowy, dlatego należy go spożywać.
NicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 80 % 12 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Karczochy Jerozolimskie oczyszczamy, myjemy. Karczoch jerozolimski można czyścić nożem, a jeśli na skórze nie ma uszkodzeń, to zwykłą metalową szczotką (którą zwykle czyści się młode ziemniaki).

2. Pocieramy przygotowany topinambur na grubej tarce, możesz również użyć tarki julienne, jak chcesz.

3. Sól sałatkę do smaku i dopraw śmietaną, wymieszaj.

sałatka jest gotowa!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Topinambur - 61   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy