ciasto na wódce z chrupnięciem

ciasto uniwersalne-na pewno nie smakuje lepiej! Chrupiące ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, nadaje się do mięsa, drobiu i owoców morza. Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt płynne, w przeciwnym razie spłynie i nie będzie możliwe osiągnięcie pożądanego chrupiącego rezultatu.
AntypAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 51 % 26 g
264 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

1. Rozbijamy jajka do miski, wlewamy sól i czarny pieprz, rozkładamy widelcem.

2. Dodaj olej roślinny do mieszanki jajecznej i wlej mąkę, wymieszaj trzepaczką, ciasto powinno być całkowicie jednorodne, bez grudek.

3. Wlej wódkę, ponownie wymieszaj.

ciasto jest gotowe, możesz bezpiecznie rozpocząć smażenie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy