owsianka jęczmienna w kuchence mikrofalowej na wodzie

owsianka w kuchence mikrofalowej? Tak! I bardzo proste! Wcześniej używałem kuchenki mikrofalowej wyłącznie do podgrzewania lub rozmrażania, a teraz gotuję w niej! Teraz powiem Ci, jak gotuję owsiankę jęczmienną na wodzie) spróbuj i wszystko się ułoży!
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 69 % 20 g
146 kcal
IG: 10 / 75 / 15

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

więc to bardzo proste:

- kaszę jęczmienną dwa lub trzy razy, nie mniej;

- rozłóż czyste płatki w specjalnym naczyniu, które nadaje się do użytku w kuchence mikrofalowej;

- wsypujemy mak, sól i cukier, mieszamy;

- przykryj patelnię pokrywką i wyślij do kuchenki mikrofalowej na 10 minut (Moc 800 W);

- po wyłączeniu pieca nie spieszymy się z wyjmowaniem owsianki, odstawiamy na 10 minut.

to wszystko, śniadanie jest gotowe)

pachnie pysznie!

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jęczmień zwinięty jasny - 349   kcal/100g
  • Jęczmień szkocki - 348   kcal/100g
  • Kasza jęczmienna - 343   kcal/100g
  • Płatki jęczmienne - 315   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy