naleśniki na kefirze z ciastem jajecznym i sodą

ażurowe, miodowe naleśniki z ulubionym dżemem. Jest niesamowicie pyszny!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 68 % 21 g
139 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

przepis na te naleśniki jest bardzo łatwy do wykonania. W Rosji takie naleśniki ugniatano na kwaśnym mleku. Naleśniki na kefirze są cienkie i ażurowe. Wymieszaj kefir w temperaturze pokojowej z granulowanym cukrem, jajkami kurzymi i solą. Oddzielnie siej mąkę zmieszaną ze skrobią. Następnie dodaj mąkę partiami do mieszanki mlecznej i zagniataj, aby uzyskać jednorodne ciasto bez grudek. Na koniec dodaj sodę gaszoną wrzącą wodą. Podsumowując, wlej trochę oleju roślinnego do ciasta naleśnikowego, który pomoże naleśnikom łatwo usunąć się z patelni podczas smażenia, a także obejść się bez dodatkowego smarowania patelni. Ciasto powinno być wystarczająco płynne, aby naleśniki były cienkie. Jeśli ciasto jest gęste, rozcieńcz je kefirem do pożądanej konsystencji. Smażyć naleśniki na gorącej patelni z obu stron na złoty kolor. Podajemy na stole, składając na cztery lub zwijając rurkę. Naleśniki na kefirze to ulubiony deser moich dzieci!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy