skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przepis na te naleśniki jest bardzo łatwy do wykonania. W Rosji takie naleśniki ugniatano na kwaśnym mleku. Naleśniki na kefirze są cienkie i ażurowe. Wymieszaj kefir w temperaturze pokojowej z granulowanym cukrem, jajkami kurzymi i solą. Oddzielnie siej mąkę zmieszaną ze skrobią. Następnie dodaj mąkę partiami do mieszanki mlecznej i zagniataj, aby uzyskać jednorodne ciasto bez grudek. Na koniec dodaj sodę gaszoną wrzącą wodą. Podsumowując, wlej trochę oleju roślinnego do ciasta naleśnikowego, który pomoże naleśnikom łatwo usunąć się z patelni podczas smażenia, a także obejść się bez dodatkowego smarowania patelni. Ciasto powinno być wystarczająco płynne, aby naleśniki były cienkie. Jeśli ciasto jest gęste, rozcieńcz je kefirem do pożądanej konsystencji. Smażyć naleśniki na gorącej patelni z obu stron na złoty kolor. Podajemy na stole, składając na cztery lub zwijając rurkę. Naleśniki na kefirze to ulubiony deser moich dzieci!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g