dmuchane naleśniki na suchych drożdżach
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij jajka kurze z cukrem granulowanym i solą, aż będą puszyste. W moim przepisie ilość cukru jest tak dobrana, aby uzyskać neutralny smak naleśników. Następnie wlej ciepłe mleko, wlej suche drożdże i stopniowo mieszaj mąkę do ciasta, a następnie dodaj 200 ml ciepłej wody. Ciasto powinno być jednorodne bez grudek. Na koniec dodaj olej roślinny i dokładnie ugniataj. Następnie umieść ciasto w ciepłym, wiatroodpornym miejscu. Ciasto naleśnikowe wysyłam do piekarnika elektrycznego nagrzanego do 40 stopni na około godzinę. Śledzimy ciasto, gdy wzrośnie dwukrotnie, mieszamy je, aby uwolnić powietrze i ponownie podnosimy. Po drugim podniesieniu ciasta zaczynamy piec naleśniki. Ciasto jest surowo zabronione, w przeciwnym razie zwiewne koronkowe naleśniki nie będą działać! I traktuj ciasto drożdżowe tak ostrożnie, jak to możliwe. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni wysmarowanej masłem z obu stron. Co więcej, obracamy naleśniki tylko wtedy, gdy powierzchnia jest całkowicie sucha. Naleśniki drożdżowe układamy w stos, miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g