naleśniki zwykłe na cieście
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek hodujemy drożdże w 250 ml. podgrzane mleko, dodaj 250 gr. przesianej mąki i dokładnie wymieszać.
przykryj masę i umieść na 50-60 minut w ciepłym miejscu.
po tym czasie dodaj żółtka, cukier granulowany, sól, 20 ml do wyrośniętego ciasta. olej roślinny i wymieszaj.
następnie dodajemy stopniowo drugą część mąki, mieszamy. Teraz wlej drugą część mleka, zagniataj jednorodne ciasto.
następnie umieść ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, ponownie je zgniatamy i ponownie wkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
następnie wymieszaj i dodaj do niego ubite białka. Ciasto odstawiamy na kolejne 15 minut. Teraz możesz upiec naleśniki, zbierając ciasto chochlą w małych porcjach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g