skład / składniki
gotowanie krok po kroku
naleśniki na piwie są bardzo bujne, dziurawe dzięki drożdżom piwnym. Mają też niezwykły złoty kolor, który nadaje im piwo! Jeśli masz dość pieczenia naleśników według zwykłej receptury na mleku, spróbuj zrobić je na ciemnym piwie. Lepiej, jeśli jest niefiltrowany. Ubij jajka kurze, sól i dodaj cukier do smaku, wymieszaj. Następnie dodaj sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, szklankę mąki pszennej i trochę oleju roślinnego, aby naleśniki lepiej się smażyły i nie przypalały. Dobrze wymieszaj ciasto, aby nie było grudek. Teraz wlej piwo i ubij. Piwo będzie się pienić, dzięki czemu naleśniki będą tak przewiewne, że bardzo szybko znikną z talerza! Do tego posiłku możesz podać śmietanę. Możesz też nadziewać naleśniki czymś, na przykład lubię zawijać w nie drobno posiekaną szynkę z posiekanymi ziołami. Ale będą też świetne z czymś słodkim. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g