naleśniki na kwaśnym mleku z masłem

doskonały sposób na użycie kwaśnego mleka! Najważniejsze-pyszne! Tydzień temu kupiłem wszystko, czego potrzebowałem do przygotowania mojego ulubionego jedzenia-naleśniki, ale po kilku dniach, kiedy zacząłem je gotować, okazało się, że mleko jest kwaśne. Bardzo nieprzyjemna wiadomość, ale pamiętałem, że jest jakiś przepis na naleśniki na kwaśnym mleku, postanowiłem go użyć, ponieważ nie brakuje tych samych produktów. Dzielę się z Tobą sekretem gotowania tego dania - naleśniki z kwaśnego mleka.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 53 % 23 g
236 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

na początek wymieszaj mąkę ze stopionym masłem, żółtkami oddzielonymi od białek, uprzednio zmielonymi cukrem i solą. Następnie, powoli wlewając kwaśne mleko (lub kefir) i mieszając, zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Następnie dodaj ubite białka i dokładnie wymieszaj całą masę. Przechodzimy bezpośrednio do pieczenia naleśników. Aby to zrobić, zbieramy ciasto chochlą i wylewamy patelnię na rozgrzaną i posmarowaną małym kawałkiem smalcu. Naleśniki na kefirze należy podawać z miodem lub kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy