teściowa naleśniki Rosyjskie
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
wlej mąkę gryczaną do miski, wlej 2 szklanki ciepłego mleka, wcześniej rozcieńczając w nim drożdże. Wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu do wzrostu. Ciasto wyszło, wymieszaj, dodaj resztę mleka, dodaj mąkę pszenną i dobrze zagniataj ciasto. Ponownie wkładamy go do ciepła. Gdy ciasto pojawi się ponownie, dodaj żółtka ubite dwiema łyżkami roztopionego masła, cukru, soli. Mieszać. Ubij śmietanę mikserem, wlej białka i ponownie ubij. Masę białkową delikatnie wymieszać z ciastem i podgrzać na 20 minut. Następnie naleśniki można upiec.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g