naleśniki z mąki gryczanej z mąką pszenną
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Aktywuj drożdże, robiąc ciasto: 0,3 szklanki ciepłej wody + 0,5 łyżeczki. mąka + 1 łyżeczka. cukier + drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu. Gdy tylko ciasto ma puszystą czapkę, jest gotowe, możesz go użyć.
ubij żółtka z cukrem, aż będą białe. Rozcieńczyć śmietanę mlekiem do gęstości kefiru (mleko może odejść więcej lub mniej, w zależności od gęstości śmietany). Wymieszaj oba rodzaje mąki, dodaj rozcieńczoną śmietanę, wymieszaj. Dodaj żółtka, wymieszaj. Wlać delikatnie ciasto, wymieszać.
ubij schłodzone białka na twarde szczyty i bardzo ostrożnie dodaj do ciasta.
można upiec naleśniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g