naleśniki z kremem gryczanym na drożdżach i mleku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
ciasto na te naleśniki wkładam na 6-8 godzin przed podaniem. Biorę cztery szklanki mąki gryczanej, dwie i pół szklanki ciepłego mleka i 1 łyżkę suchych drożdży rozcieńczonych w niewielkiej ilości wody. Wszystko dobrze mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu. Na 1-2 godziny przed pieczeniem naleśników gotuję ciasto dwiema szklankami gorącego mleka, dodaję łyżkę soli,pozwalam ciastu na trochę więcej. Kiedy ciasto się pojawi, nie musisz go mieszać. Pieczę naleśniki gryczane na patelni posmarowanej masłem. Jeśli pieczesz naleśniki cienkie, możesz je smażyć tylko z jednej strony bez obracania. Kolejną zaletą tego przepisu kulinarnego jest brak w nim jajek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g