chleb bez drożdży w powolnej kuchence bez drożdży

Prosty i pyszny chleb! Bez drożdży i piekarnika-i tak się dzieje! Gotuj! Jestem pewien, że chleb sodowy w powolnej kuchence podbije wielu prostotą, dostępnością i zmiennością przepisu. Może być słodki i pikantny, do herbaty i zupy. Najważniejsze jest zrozumienie zasady.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 77 % 49 g
274 kcal
IG: 2 / 31 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wszystkie suche składniki do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj je.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój tutaj miękkie masło i zmiel wszystko na okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kefir (lub jogurt) i zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj smażone nasiona.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W końcu zagniatamy ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko wymieszaj z mąką rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nie przebijaj ciasta mąką-później nie będzie tak smaczne i miękkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj miskę multicookera olejem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wykonujemy nacięcie krzyżowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pieczemy w trybie Pieczenia przez 40 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć i piecz w tym samym trybie przez 20 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij i pozwól ostygnąć.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój całkowicie schłodzony chleb.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Taki przystojny!

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal / 100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g

Podobne przepisy