skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw z jęczmienia jęczmiennego w powolnej kuchence z mięsem? Przygotuj niezbędne składniki
Krok 2:
Pokrój wołowinę na kawałki średniej wielkości, jak zwykły pilaw
Krok 3:
Wlej olej roślinny do miski multicookera, ustaw program & quot; opiekanie & quot; lub & quot; pieczenie" na 30 minut, pozostaw do podgrzania
Krok 4:
Podczas gdy powolna kuchenka się nagrzewa, pokrój cebulę na ćwiartki w pierścienie
Krok 5:
Włóż mięso do dobrze rozgrzanej miski i pozostaw do smażenia na 15 minut, 1 raz w tym procesie będziesz musiał wymieszać.
Krok 6:
Pokrój marchewki w paski
Krok 7:
Dobrze spłucz jęczmień
Krok 8:
Spuść mętną wodę - jak dla mnie jęczmień wygląda bardzo ładnie)
Krok 9:
Piecz jęczmień na suchej patelni, aż lekko orzechowy pachnie przez kilka minut. Ten etap w zasadzie nie jest konieczny, ale to on pomoże osiągnąć kruchość pilawu
Krok 10:
Ważne jest, aby mieszać i nie palić ziaren, byłem trochę uzależniony i na zdjęciu widać, że niektóre ziarna są mocno smażone, nie powinno być
Krok 11:
Tymczasem mięso jest już upieczone
Krok 12:
Dodaj posiekaną cebulę
Krok 13:
Wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty, następnie dodaj marchewki i smaż przez kolejne 7-10 minut
Krok 14:
Dla tych, którzy lubią pikantne, posiekaj trochę ostrej papryki lub chili - to jest opcjonalne
Krok 15:
Dodaj paprykę do miski wolnowaru do smażonej cebuli i marchewki
Krok 16:
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Nie kłócę się - pasta pomidorowa nie jest tradycyjna dla pilawu, ale nie mamy pilawu z ryżu))) ale w tym naczyniu jest bardzo przydatna!
Krok 17:
Następnie dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw do końca programu, mam jeszcze 3 minuty do końca
Krok 18:
Następnie ustaw tryb "gaszenia" na 30 minut. Gdybyśmy nie gotowali w powolnej kuchence, ale w kotle, po prostu zmniejszylibyśmy ogień
Krok 19:
Dodaj 1 multistack wody
Krok 20:
Sól
Krok 21:
Dobrze wymieszaj i pozostaw do duszenia do zakończenia programu
Krok 22:
Gdy Multicooker zakończy pracę, włóż przygotowany jęczmień do miski
Krok 23:
Dodaj kolejne 4 multistakany wody
Krok 24:
Obierz czosnek
Krok 25:
Wyciśnij go do pilawu
Krok 26:
Na tym etapie możesz trochę więcej solić
Krok 27:
Ustaw program & quot; ryż & quot; lub & quot; pilaw" na 40 minut
Krok 28:
Po zakończeniu programu z reguły powolna kuchenka automatycznie przechodzi w tryb "podgrzewania" lub "utrzymywania temperatury";
Krok 29:
Po określonym czasie Nasz pachnący pilaw jest prawie gotowy
Krok 30:
Wymieszaj i ułóż na talerzach
Krok 31:
Pilaw z jęczmienia perłowego okazał się bardzo smaczny i kruchy! Smacznego!
gotowanie pilawu perłowego z tych produktów jest łatwe nie tylko w powolnej kuchence, ale także w kotle. Spróbuj, nie pożałujesz!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g