skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka z ziemniakami w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolne części z kurczaka lub pokroić całą tuszę na kawałki. Użyję udek z kurczaka. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Obierz cebulę i ziemniaki i spłucz z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Pokrój cebulę niezbyt drobno. Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera i włóż posiekaną cebulę.
Krok 3:
Pokrój udka z kurczaka na 2 części i włóż do miski wolnowaru. Posyp solą i przyprawami. Jako przyprawy polecam mielony czarny pieprz i trochę papryki. Ale ogólnie możesz zabrać swoje ulubione do smaku.
Krok 4:
Pokrój obrane ziemniaki na duże kawałki i wyślij je również do miski. Umieść miskę z przygotowanym naczyniem w powolnej kuchence, przykryj pokrywką i włącz tryb "pieczenia" przez 40 minut. Jeśli nie masz takiej funkcji, wybierz inny odpowiedni tryb. Po 15 minutach gotowania otwórz pokrywkę, wlej gorącą wodę i wszystko wymieszaj. Pozostaw naczynie do gotowania przez pozostały czas. Po sygnale dźwiękowym nie otwieraj miski od razu, ale odstaw na kolejne 15 minut.
Krok 5:
Jeśli masz tryb "podgrzewania", pozostaw potrawę na nim. To jest to, co jest potrzebne, aby danie trochę dotarło. Ułóż gotowego kurczaka z ziemniakami na talerzach i podawaj. Gotowe danie można lekko posypać świeżymi ziołami. Smacznego!
jeśli planujesz ugotować danie o większej objętości, przygotowanie go może zająć trochę więcej czasu.
jeśli chcesz dostać mięso z kurczaka ze skórką, możesz je wstępnie usmażyć przynajmniej w powolnej kuchence, nawet na patelni.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g