kurczak pieczony w powolnej kuchence z ziemniakami

obfite i smaczne, szybkie i łatwe, na obiad dla całej rodziny! Kurczak pieczony w powolnej kuchence z ziemniakami to danie, które łączy zarówno przystawkę, jak i mięso. Ponadto jest przygotowywany w powolnej kuchence, co znacznie upraszcza proces. Podczas pieczenia produkty doskonale nasycają się nawzajem aromatami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 40 % 10 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka z ziemniakami w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolne części z kurczaka lub pokroić całą tuszę na kawałki. Użyję udek z kurczaka. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Obierz cebulę i ziemniaki i spłucz z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę niezbyt drobno. Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera i włóż posiekaną cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój udka z kurczaka na 2 części i włóż do miski wolnowaru. Posyp solą i przyprawami. Jako przyprawy polecam mielony czarny pieprz i trochę papryki. Ale ogólnie możesz zabrać swoje ulubione do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój obrane ziemniaki na duże kawałki i wyślij je również do miski. Umieść miskę z przygotowanym naczyniem w powolnej kuchence, przykryj pokrywką i włącz tryb "pieczenia" przez 40 minut. Jeśli nie masz takiej funkcji, wybierz inny odpowiedni tryb. Po 15 minutach gotowania otwórz pokrywkę, wlej gorącą wodę i wszystko wymieszaj. Pozostaw naczynie do gotowania przez pozostały czas. Po sygnale dźwiękowym nie otwieraj miski od razu, ale odstaw na kolejne 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli masz tryb "podgrzewania", pozostaw potrawę na nim. To jest to, co jest potrzebne, aby danie trochę dotarło. Ułóż gotowego kurczaka z ziemniakami na talerzach i podawaj. Gotowe danie można lekko posypać świeżymi ziołami. Smacznego!

jeśli planujesz ugotować danie o większej objętości, przygotowanie go może zająć trochę więcej czasu.
jeśli chcesz dostać mięso z kurczaka ze skórką, możesz je wstępnie usmażyć przynajmniej w powolnej kuchence, nawet na patelni.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy