Klasyczny biszkopt w powolnej kuchence

Prosty przepis na dmuchany biszkopt w powolnej kuchence. Klasyczny biszkopt w powolnej kuchence jest przygotowywany bez dodatku proszku do pieczenia. Ze względu na długie ubijanie jajek z cukrem wypieki są porowate, dobrze się wznoszą. Biszkopt można podawać z filiżanką herbaty, kompotu lub kawy. Z takiego ciasta biszkoptowego uzyskuje się bardzo smaczne ciasto.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 80 % 52 g
252 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

Jak upiec klasyczny biszkopt w powolnej kuchence?

wymieszaj mąkę z wanilią, przesiej 2-3 razy. Ubij jajka mikserem, aż się spienią z małą prędkością. Wsyp cukier, a następnie ubijaj przez 7-10 minut. Dodaj mąkę, należy ją delikatnie wymieszać, ruchami od dołu do góry i w kółko za pomocą szpatułki, aby ciasto było przewiewne. Włóż ciasto do miski wolnowaru. Przez 1 godzinę ustaw program Pieczenie. Połóż gotowy biszkopt na talerzu za pomocą miski do gotowania na parze. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy