klasyczny Lagman wołowy w powolnej kuchence

zaskakująco pyszne danie! Zachwyć bliskich kuchnią orientalną! To danie jest bardzo lubiane w naszej rodzinie. Idealnie jest zrobiony z jagnięciny. Proponuję przepis na wołowinę w powolnej kuchence. Łatwe i proste! A aromat ziół i przypraw Cię podbije!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 43 % 6 g
72 kcal
IG: 83 / 17 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny do miski multicookera, włącz tryb "smażenie" lub "pieczenie" (co jest) przez 30 minut i pozwól mu się rozgrzać. W międzyczasie pokrój mięso na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po sygnale gotowości multicookera włóż mięso do miski do pieczenia. Zamknij pokrywkę i smaż przez 15 minut. (mieszając, aby się nie przypaliło)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zajmijmy się warzywami. Pokrój cebulę na pół pierścienia lub kostkę, jak chcesz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obrać bakłażana i pokroić w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w kostkę lub paski, jak chcesz. Pomidory też pokroić w kostkę lub jak wolisz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas krojenia wszystkich warzyw mięso było ugotowane. i tak..

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    ..dodaj cebulę do mięsa, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj marchewkę i wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie pokrojony w kostkę bakłażan i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posiekane ziemniaki są również wysyłane do miski Multicooker.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I uzupełnia posiekaną paprykę i pomidory. Jest również w powolnej kuchence). Mieszać.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz najważniejsze są przyprawy dla lagmana. Wlać do miski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie pasta pomidorowa. Sól-pieprz do smaku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Napełnij wodą. Mieszać. Woda według własnego uznania. Jeśli nalej więcej, będzie cieńszy. Jeśli mniej, będzie gęsty sos. Jak chcesz. Zamykamy pokrywę multicookera, włączamy tryb "duszenie" przez 1,5 godziny.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    5 minut przed końcem gotowania wyciśnij czosnek. Mieszać. Niech 5 minut się poci.Następnie wyłącz, aby się zaparzyć.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    W międzyczasie ugotuj makaron. Ogólnie rzecz biorąc, lagman potrzebuje specjalnego makaronu, sam go gotuję, ale tym razem miałem tylko spaghetti, a rodzina naprawdę chciała lagmana)))

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Spaghetti ugotowane. Lagman nalegał. Zajmijmy się serwowaniem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Włóż makaron do głębokiego talerza...

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Otwórz powolną kuchenkę i połóż mięso z warzywami i bulionem na makaronie. Udekoruj zielenią na wierzchu. W razie potrzeby koprem lub natką pietruszki.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ciesz się pysznym lagmanem. Smacznego!

Lagman to tajemnicze danie, które łączy w swoim pochodzeniu wiele pięknych legend.
jak mówi jedna z pięknych legend, pierwszy lagman został przygotowany przez ludzi, którzy spotkali się po drodze dokładnie w momencie, gdy ogarnęło ich uczucie głodu. Jeden z podróżników miał podstawy gotowania, więc nie miał trudności z przygotowaniem pysznego dania z jagnięciny, mąki i innych produktów, które udało mu się zdobyć. Przechodzący tą samą drogą zamożny Pan nie mógł powstrzymać się od zatrzymania się obok towarzyszy, ledwo wyczuwając nieziemski przyjemny aromat jedzenia. Poprosił ludzi, aby poczęstowali go swoim jedzeniem, zgodzili się i podali mu miskę z jedzeniem. Danie tak bardzo spodobało się bogatemu, że nie mógł oprzeć się chęci zrobienia biznesu na takim jedzeniu. A tych podróżników uczynił swoimi najlepszymi kucharzami.
oto *jedna z * legend...

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal / 100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal / 100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy